Fittanyuka: Tejmentes Túrógombóc
A túrógombóc szinte mindenki kedvence. Aki viszont valamilyen okból kifolyólag nem fogyaszt tejet és tejtermékeket, nekik sem kell lemondani a gombócról. Alapja a semleges ízű köles, amelyet igazán „túrójellegűvé” ízesíthetünk a citromhéj és citromlé segítségével.
Több szempontból is nyerő ez a recept, mert nemcsak tej,- gluténmentes, hanem lassan felszívódó cukrokat tartalmaz. A kókuszcukor pedig nemcsak kellemes karamellás íze miatt a kedvencünk, hanem, mert nagyon gazdag a B vitamin család tartalma. Nagyon finom, fogyaszthatjuk alakbarát desszertként, vagy akár egy ebéd második fogásaként. A gyerekek is imádni fogják!
Hozzávalók:
150 g köles
80 g nyírfacukor
500 ml növényi tej
50 g bio margarin
1 db citrom lereszelt héja
1/2 citrom leve
késhegynyi őrölt bourbon vanília
"Morzsa":
200 g török mogyoró
3-4 evőkanál kókusz cukor
1 tk bio margarin
Elkészítése:
A kölest a nyírfacukorral, vaníliával együtt puhára főzzük a növényi tejben. Ha szükséges öntünk hozzá kevés vizet, hozzákeverjük a citromlevet, citrom lereszelt héját és a margarint. Lefedjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Én előző este elkészítem és másnap már csak gombócokat formázok belőle. A mogyorót megőröljük és a bio margarinon kissé megpirítjuk. Vizes kézzel tetszőleges nagyságú gombócokat formázunk és meghempergetjük a mogyoró "morzsában". Tálalás előtt megszórjuk a kókusz cukorral!
Szabóné Papp Emőke - Fittanyuka
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez