Ezért válassz hazai epret!
Manapság, amikor a szupermarketek polcai roskadoznak az import gyümölcsöktől, valójában szinte egész évben fogyaszthatunk epret. Viszont mindenki tudja, hogy a zölden leszüretelt, vegyszerekkel tartósított változat és a hazai frissen szedett és napérlelte szamóca között ég és föld a különbség. Miért érdemes a magyar epret választani?
Miért jobb a hazai eper?
Számos okot felsorolhatunk, hogy miért is járunk jobban, ha az itthon termett, fenntartható gazdaságokból származó eper mellett tesszük le a voksunkat:
- A rövid szállítási idő miatt nincs szükség arra, hogy vegyszerekkel és tartósítószerekkel kezeljék a friss gyümölcsöt.
- Mert a termelők éretten szedik le a zamatos, illatos szamócát, így nem fogsz csalódni, amikor beleharapsz a lédús eperbe, ahhoz képest, amikor az ízetlen, sokat utaztatott változatot fogyasztod.
- Mert a messziről érkező gyümölcs hozzájárul a globális klímaválsághoz, mivel a szállítás miatt üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe, ami kedvezőtlenül hat az időjárásra például az epertermesztés szempontjából is.
Hogyan válassz a termelők között?
Szeretnél biztosra menni, és olyan gyümölcsöt vásárolni, amely egy környezettudatos gazdálkodásban termett, emellett a lelkiismeretes gondozásnak köszönhetően egészséges, és tömve van vitaminokkal és ásványi anyagokkal? Ahol kizárólag olyan frissen szedett epret szállítanak ki Neked egy napon belül, ami hajnalban még a növény szárán pihent? Esetleg a nyári melegben jól esne egy pohár mennyei gyümölcslé, ami kizárólag friss és ropogós idénygyümölcsökből készül?
A Simon Gyümölcs családi gazdaságában már 1992 óta készítik a finomabbnál finomabb zamatos gyümölcsleveket az egészség- és környezettudatos fogyasztók számára. Igazi büszkeségük a minőségi termékeken túl az a több hektáros méhlegelő, amely több ezer poszméhnek biztosít növénytakarót az egész év során, illetve madárprogramuk, amelynek köszönhetően ritka és védett fajok lelnek náluk otthonra.
Fotó: Freepik
Mit készíthetsz a friss eperből?
Bár a legjobb, ami történhet az eperrel, hogy frissen befaljuk, azért adunk néhány tippet, hogy mivel párosítva élvezhetjük ki igazán a mennyei aromáját.
- Sokan a tejszín mellett a tejfölre esküsznek, mivel a savanyú íz pazarul kiegészíti az eper édességét. A lényeg, hogy alaposan hűtsük le a tejfölbe forgatott, picit cukrozott gyümölcsöket, és az sem árt, ha villával kicsit megtörjük őket előtte.
- A zöld spárga szintén jó barátja az epernek. Süsd meg pár perc alatt a megpucolt spárgát kis olivaolajon vagy vajon, majd a még forró serpenyőbe hintsd bele a félbevágott szamócát, egy kis balzsamecettel megbolondítva. Épp csak langyosodjon át, az epret nem kell megsütni.
Az eperrel hallatlanul jól működik együtt a bazsalikom is. Szórd meg a megpucolt, megmosott, felaprított szamócát némi porcukorral, egy kis balzsamecettel és apróra vágott friss bazsalikommal, majd ezt a keveréket dobd be a hűtőbe pihenni. Keverj össze mascarponét kis cukorral, majd öntsd a hideg gyümölcsökre, és élvezd a páratlan ízeket!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez