Ezeket fogyaszd a látásod érdekében!
Nem kell azoknak magyarázni, hogy milyen fontos a jó látás és a szem egészsége, akik nap, mint nap szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. Ha nincs szükséged ezekre a kellékekre, ahhoz hogy sasszemed legyen, igazán szerencsés vagy, de annak érdekében, hogy ez így is maradjon, összegyűjtöttük azokat az ételeket, amit érdemes minél sűrűbben fogyasztanod. Ha pedig rossz a szemed, talán sikerül javítanod az állapotán, ha elégszer építed be a diétádba az alábbiakat.
Paradicsom: Az egyik legízletesebb, ugyanakkor legolcsóbb zöldségünk likopintartalmának köszönhetően védelmet nyújt a különféle rákos megbetegedések ellen, a benne rejlő lutein és antioxidánsok pedig megóvják a szemet a nap káros sugaraitól.
Vörös, lila és fokhagyma: Kén- és glutationtartalmának köszönhetően megelőzi a szürke és zöld hályog kialakulását.
Sárgarépa: Amellett, hogy kiskorunktól kezdve halljuk, hogy a répától jobban tudunk majd fütyülni, a látásunkra tényleg jó hatással van. Likopint és luteint tartalmaz, melyek megóvják a szemet az UVB sugárzástól, ezen felül a sárgarépa tele van A-vitaminnal és béta-karotinnal, melyek szintén az egészséges látásért felelnek.
Tojás: Gazdag fehérjeforrás, mely kénben és ciszteinben bővelkedik, hatásosan felvéve a harcot a szürke hályog ellen. A tojás szintén tartalmaz luteint, ami megelőzi a makula degeneráció kialakulását, ami akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet, főleg az 50 év felettieket veszélyeztető gyógyíthatatlan betegség.
Sárgabarack: A varázsszavak: likopin, béta-karotin, antioxidánsok és A-vitamin. Kivétel nélkül a szem egészségéért felelnek, és a sárgabarackban mind megtalálhatóak.
Brokkoli: Szulforafánt tartalmaz, amely megvédi testünket a káros szabadgyökök ellen. Ennek hiányában védelmi rendszerünk sérül, károsítva a sejteket, ezáltal a szemünket is a későbbiekben.
Zsíros halak: A halak, mint a tőkehal, tonhal, makréla, szardella és lazac tele vannak omega-3 zsírsavakkal melyek a retina egészséges sejtfelépítését szolgálják.
Cukkini: Zeaxantin- és luteintartalma megakadályoza a szürke hályogot, valamint megvédik a szemet az ultraibolya fény káros hatásaitól, így megelőzve az idős kori makula degenerációt.
Áfonya: Antocianintartalmának köszönhetően javítja az éjszakai látást, és többi társához hasonlóan óv a nap káros sugaraitól, megelőzi a szürke hályog és a makula degeneráció kialakulását.
Kelkáposzta és spenót: Zeaxantin és lutein, szintén a szürke hályog és makula degeneráció ellen.
Narancs: Bőséges C-vitaminforrás, emellett szintén gazdag zeaxantinban és luteinben.
Olajos magvak: E-vitamin források, melyek szintén a szürke hályog és a káros szabadgyökök ellen hatásosak.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez