Étkezz egészségesen!
Egyre többen vannak olyanok, akik szeretnének áttérni az egészséges életmódra, és nemcsak fogyás céljából, hanem mert egyszerűen nem szeretnék tovább mérgezni a testüket feldolgozott műkajákkal. Ez teljesen érthető, azonban az áttérés nehéz, mert kell hozzá némi tőke és kreativitás is. Most mutatunk néhány tippet, amivel könnyebben megy majd az életmódváltás!
Kerüld a zsírt és az olajat
Nagyanyáink még zsírban tocsogó ételeket főztek, míg manapság úgy érezzük, olaj nélkül neki sem lehet állni a főzésnek. Egyik sem jobb a másiknál, de tény, hogy ez a két legolcsóbb módszer, amiről az ember nem szívesen mond le, pedig annyi más alternatíva lenne! A legismertebb az olívaolaj, amiért viszont elég mélyen bele kell nyúlni a zsebünkbe, hiszen ötször annyiba kerül, mint a normál olaj. Lássuk be, egy többgyerekes családban ez horribilis kiadásokhoz vezetne. Ám ez nem minden: sok ételt lehet pirítani, párolni margarinon vagy olajon, sőt, még vízen is! Az igazán elkötelezettek pedig már egy speciális főzőspray-t is beszerezhetnek, ami meggátolja, hogy bármi is az edénybe ragadjon.
Sovány húsok
Az egészséges étkezést nem az jelenti, hogy valaki csak nyúltápon él, és lemond minden földi jóról. A sovány húsokkal, mint amilyen a csirke vagy a pulyka, könnyen helyettesíthetőek a vöröshúsok, így szinte semmilyen ételről sem kell lemondani! Ki mondta, hogy csak marhából lehet hamburgert gyártani?
Nem kell mindent megenni
Az egészséges étkezésnek létezik egy igen egyszerű szabálya: nem kell mindent megenni! Először is, senkinek nem kell degeszre tömnie magát, hogy fel se tudjon állni az asztal mellől, mert az már régen rossz. A jóllakott emberbe is kell, hogy férjen még némi étel – amit aztán célszerű inkább vízzel pótolni. Hiába rak elénk a nagymama fél tonna rántott húst, egyszerűen tudni kell nemet mondani! Az önkontroll mérésére legjobb a „chips-teszt”: nemet mondani könnyebb, mint egyetlen szem után megálljt parancsolni.
Viszlát, előrecsomagolt ételek!
Már régen rossz, ha a gyártók mondják meg, ki miből mennyit egyen, márpedig ők sokszor bőven túllövik az egészséges mennyiséget. Csak néhány falat, és máris gigantikus mennyiségű tartósítószer, cukor, és mindenféle felesleges anyag kerül a szervezetbe. Persze olcsó és egyszerű megoldást kínálnak egy gyors étkezéshez, és olykor belefér, de hosszútávon ki kell iktatni az életünkből őket. A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök, de még a sajttal töltött pulykamell is közelebb áll a szerves hulladékhoz, mint az ehető kategóriához, sajnos.
Zöldségek és gyümölcsök
Az, hogy valaki krumplit eszik krumplival, még nem jelenti azt, hogy az egészséges étkezés elkötelezett híve lenne – hiába zöldség. De ha már megbolondítanánk egy kis főtt karfiollal vagy zellerrel a megszokott unalmas krumplipürét, mindjárt más a helyzet! Minden étellel lehet trükközni úgy, hogy egy sokkal vitamindúsabb végeredményt kapjunk. Nem fogok arról papolni, mennyire egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök, mert azt mindenki tudja, viszont mindenkit a változatos étrendre buzdítanék!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez