Ételek, amik segítenek megvédeni a leégéstől és a nap káros sugaraitól
A naptej, a sapka, napszemüveg mellett azzal is óvhatjuk a bőrünket, ha tudatosan olyan ételeket választunk, amik segítenek az UV sugárzás elleni védelem fokozásában. Az alábbi ételek fogyasztásával nagyon sokat tehetünk azért, hogy fokozzuk az ellenálló képességünket, hogy tovább tartsuk épen, egészségesen, fiatalon a bőrünket.
Béta-karotin tartalmú ételek
Az ezekben az ételekben található antioxidánsok és vitaminok nagymértékben hozzájárulnak a bőrünk folyamatos védelméhez. És bár sok olyan naptej, meg olaj van, ami szintén ezt hirdeti, épp ennyire, vagy talán jobban is számít, ha 100 %-os formában juttatjuk ezeket a szervezetünkbe. Együnk sok répát, mangót, sárgadinnyét vagy édes burgonyát, ezekkel mind csak segítünk a bőrünknek.
Paradicsom
A likopin egy vörös színű karotinoid, ami a paradicsomban nagy mennyiségben megtalálható. Ennek az antioxidánsnak hatása duplája az előbb említett béta-karotinénak, a rák kialakulásának esélyét is csökkenti. A falvonoidok a másik vegyületcsoport, amik a paradicsomban is vannak, ezek az UV fény elnyelésében játszanak nagy szerepet.
Olívaolaj
Az olívaolaj tele van olyan egészséges zsírokkal (E-vitamin, Omega 3 zsírsav), amik bizonyos mértékig képesek megvédeni a bőrt a károsodásoktól, gyulladásoktól.
Csokoládé
Még egy ok, amiért a magas kakaótartalmú csokoládékat kis mértékben nem csak büntetlenül ehetjük, de azzal a tudattal is, hogy evvel a bőrünknek is jót teszünk.
Magas C-vitamint tartalmú ételek
A tanulmányok szerint a C-vitamin tud tenni azért, hogy megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, emellett fokozza a kollagén termelést a bőrben, ami feszesebbé teszi azt, és az öregedést is késlelteti. A legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcsök az eper, a kivi és a narancs.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez