Érezz rá a grillparti hangulatára!
A pácolás egyszerűbbnek tűnhet, mint sörözni a grillsütő mellett. Pedig némi szakértelem és sok gyakorlat a kerti parti királyává tehet.
Vedd figyelembe a hús fajtáját és vastagságát!
Nem mindegy, hogy melyik hús mennyi időt lubickol a pácban. Minden nemzet más húsfajtát szeret. Az angolok a marhát, a bélszínt és a hátszínt imádják. A török, az arab nemzet darálva szereti a sertést és a bárányhúst. A magyarok pedig leginkább a pulyka, a csirke illetve halfajtát részesítik előnyben, és persze ott van a jó kis tarja is. A csirke és pulyka mellfilék sülnek meg a leggyorsabban. A csontos comboknál a csont melletti részeken ejts vágást, így ott távozik a felesleges folyadék, illetve jobban átjárja a húst a pác íze és a hő. A vastagabb szelet húsokat tekerd fóliába és egy tégla alatt főzd 15-20 percet, mielőtt közvetlenül a rácsra teszed őket.
5 elengedhetetlen szabály:
- legyél türelmes és várd meg, míg tényleg parázs lesz a szénből, lángon sose grillez;
- a zsírosabb, inasabb húsokat óvatosan klopfold ki, hogy jobban átsüljenek;
- a tiszta sovány húsok a grillen kiszáradhatnak;
- ne forgasd sokszor a húsokat a rácson, elég mindegyik odalát egyszer megsütni;
- csak akkor kezdj alkoholizálni, ha már mindent levettél a grillről, mert csúnya kokszok születhetnek a pityókás szakács keze alatt.
Fűszerkeverék vagy házi készítésű pác?
Manapság nagyon jó minőségű keverékek kaphatók a boltokban, amelyek elkészítési módja a legegyszerűbb. Csupán a megfelelő mennyiségű olajjal kell összekeverned és kész is van. Arra figyelj, hogy ilyenkor sót már ne használj, mert nincs rá szükség. A húsokat merítsd bele a tálban lévő páckeverékbe, jól nyomkodd bele, hogy minden felületét érje, majd fedd le és tedd be a hűtődbe pár órával a grillezés előtt. Marhát akár 1 napra is hagyhatod a pácban, ha vadhúsról van szó, akkor pedig naponta átforgatva akár 2 napot is érhet.
Házi készítésű pác
Egy kisfej vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát törj össze, majd keverd el 5 evőkanál olajjal. Tegyél bele őrölt borsot, kakukkfüvet és tárkonyt, 1 kiskanál citromlevet és 1 evőkanál fehérbort. Hagyd állni 30 percet és ecset segítségével kend be a grillezésre váró hússzeleteket. A friss fűszerektől más lesz a hús íze.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez