Egészséges és szép BOWL reggelik (smootie, zabkása és a többiek)
Ahhoz hogy az egész nap energikusak legyünk nagyon fontos a reggelt jól kezdeni. Ennek szerintem három fontos összetevője van. Az egyik, hogy valami gyorsat tudjunk készíteni, mert félálomba vagy a munkába rohanva nincs igazán idő egy több órás procedúrára. Továbbá finomnak kell lennie és az sem baj ha egészséges, ugye? Ohh és hát a szépségről sem feledkezhetünk meg, hisz ha valami széppel indítjuk a reggelt, akkor az biztosíthatja az egész napunk jó hangulatát.
Van egy reggeli „stílus” mely a fentieket egyesíti: a reggelik bowl-ok csapata, vagyis egy tálnyi egészséges és szép étel. Biztos mindannyian próbálkoztatok már velük, sőt sokan vagytok, akinek a mindennapjai része. De hátha mindenkinek tudok pár új ötletet inspirációt adni.
Kezdjük az alappal
A legegyszerűbb a joghurt, ha tovább gondoljuk és a’la minute gyorsan szeretnénk csinálni valamit, akkor jöhetnek a smoothie alapok, de ha esetleg elő szeretnénk készülni, akár előző este is, akkor remek választás lehet a zabkása.
„Bowl alap” receptek:
Smoothie: Az alap mindig valamilyen fagyasztott gyümölcsöt turmixolva. Ez lehet banán, mangó, málna, barack vagy akár az avokádó is. Ha hígabbra szeretnénk az alapot, akkor adhatunk hozzá folyadékot is, ami lehet gyümölcslé, zöldséglé vagy akár alternatív tej is. A krém alapjának a textúráját a jeges állag fogja biztosítani.
Zabkása: A aprószemű zabpelyhet előző este áztassuk be kétszeres mennyiségű vízbe, tejbe, joghurtba. Itt is használhatunk termesztésen alternatív tejet is.
Az alap ízesítése, fűszerezése: Egyszerűen csak keverjük bele az éppen kiválasztott reggelinkbe. Pl: vanília pasta, fahéj, juharszirup, méz, agave szirup, limelé.
Az alap színezése: Hát igen, természetes anyagokkal is gyönyörű színeket tudunk előcsalogatni Bevallom ez az egyik legjobb része szerintem. Nézzük csak az alapokat: liofilizált céklapor, málnapor vagy acai por minden rózsaszín lesz. Ha zöldre szeretnénk varázsolni, használjunk matcha vagy spirulina port. Fekete szint aktív szén hozzáadásával tudunk elérni, barnát pedig kakaóporral vagy pirított zúzott kakaóbabbal.
És hogy mivel pakoljuk meg őket? Legyünk bátran kreatívok. Néhány ötlet következik. Hajrá!
Gyümölcsök (asztaltan, frissen, fagyasztva, formára vágva): áfonya, szeder, meggy, málna, eper, füge, gránátalmamag, banán, alma, körte, barack, sárgadinnye, mangó, ananász, kivi, zöld dinnye.
Magok, aszalványok: mandula, pisztácia, mogyoró, tökmag, dió, fűszeres magok, chia mag, kendermag, lennmag, pattogtatott hajdina, datolya, füge, puffasztott rizs
Krémek: mogyoróvaj, tahini, házi magkrémek
Díszítés terén sem kell fukarkodnunk. Az izharmónia mellett gondoljunk a színek és formák harmonikus összeállítására is.
Nézzük csak miből válogathatunk: szeletelt mandula, kókuszreszelék vagy kókuszchips (simán és pirítva), joghurt, méz, gyümölcsszósz, fűszeres szirup, granola, kukoricapehely, törökméz, grillázs, virágok, virágszirmok, goji bogyó, különböző színes természetes porok (lásd feljebb), zöldfűszerek, pollen, aszalt gyümölcshéj.
Jó kísérletezést Mindenkinek!
További finom receptekért látogass el Facebook és Instagram oldalamra.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez