Egészben sült karfiol, isteni szószokkal (zöld tahini, zöldfűszeres joghurt)
Könnyű nyáresti vacsorára vágysz, ami biztosan levesz mindenkit a lábáról? Akkor az egészben sült karfiol a Te ételed! Ha egyszer elkészíted, többé soha nem felejted
Hozzávalók (2 személyre):
1 közepes fej karfiol
40 g vaj
2 evőkanál olívaolaj
só
Szószok:
Zöld tahini
50 g tahini (szezámmag paszta)
50 ml meleg víz
2 teáskanál citromlé
fél gerezd fokhagyma (zúzva)
1 evőkanál finomra aprított petrezselyem
só
Zöldfűszeres joghurt
100 ml joghurt
1 gerezd fokhagyma (zúzva)
Friss zöldfűszerek aprítva (menta, koriander, petrezselyem)
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A karfiolt megmossuk, a felesleges leveleket eltávolítjuk, de azért hagyjunk rajta néhányat a látvány kedvéért.
Egy nagy fazékba gazdagon sózott vizet forralunk, ha forr a víz helyezzük bele a karfiolt úgy, hogy ellepje, majd 8 percig főzzük.
Ezt követően vegyük ki a vízből és pihentessük 10 percig (szárad és hűl).
Olvasszuk meg a vajat és keverjük össze az olívaolajjal. Majd helyezzük a karfiolt torzsájával lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg egy ecset segítségével a vajas-olívás egyveleggel, valamint finoman sózzuk. Helyezzük az előmelegített sütőbe kb. 1,5-2 órára. Míg sül kb. 20 percenként kenjük meg a megmaradt vajas-olívás keverékkel. Akkor van kész a karfiol, ha beleszúrunk egy kést és könnyedén belesiklik, valamint a külső felülete szépen megbarnult.
A szószokhoz a felírt hozzávalókat összekeverjük (a zöld tahinit turmixgépben). Kis tálkákba tesszük őket. A kész karfiolt nagy szemű (Maldon sóval) meghintjük.
TIPP: Opcionálisan (a szószokon kívül) kínálhatjuk még: citrom gerezdekkel, chilis szósszal, sózott magokkal, aszalt áfonyával, reszelt sajttal.
Elkészítési idő: előkészületek: 30 perc, sütés 1.5 óra
További receptekért látogass el IDE.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez