Édesburgonyás-avokádós taco
Szereted a mexikói konyhát? Ettél már valaha tacót? Íme, most egy ínycsiklandozó, húsmentes változat, ha a vegetáriánus étrendet követed, vagy csak unod már a húst.
A gulyásleves őshazájában sajnos sokan még mindig ferde szemmel néznek a vegetáriánus életekre. Pedig a vegetáriánus étrend nem egyenlő a rántott sajttal és a rántott zöldségekkel! Sőt, továbbmegyek: miért csak a vegetáriánusok ehetnének vega ételeket? Miért kéne húst hússal enni minden egyes nap? Annyi finom húsmentes recept létezik, telis-tele olyan finom alapanyagokkal, amik valószínűleg eszünkbe sem jutnának, ha nem vadásznánk különleges receptek után az interneten. A taco egy roppant egyszerű, hagyományos mexikói étel: egy kukorica- vagy búzalisztből készült tortillába hajtott, (általában) húsos töltelék. Viszont a vegák és a húsimádók igényeit egyaránt ki lehet vele elégíteni, ugyanis azzal pakoljuk tele, amivel csak akarjuk! Tényleg, szinte bármivel meg lehet tölteni egy tortillát, nehéz elrontani. Grillezett zöldségek, bab, tojás, esetleg humusz… mind jó tölteléknek. Most egy édesburgonyás-avokádós megoldást olvashatsz. Ha gyors és különleges ebédet, vacsorát szeretnél elkészíteni, akkor a taco tökéletes választás! Gyerekjáték megcsinálni, és az alábbi receptből létezik vegán, sőt, még gluténmentes verzió is! Nos, felkészülték? Taco time!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 1 közepes méretű édesburgonya, kockára vágva
- 1 teáskanál olívaolaj
- ½ teáskanál chili por
- 1 csésze főtt feketebab
- 1 kisebb avokádó, kockára vágva
- 2 mogyoróhagyma felkockázva
- só és bors ízlés szerint
- 4-6 db kukoricás vagy lisztes tortilla (készen is veheted, vagy meg is csinálhatod)
- ajánlott: ¼ csésze feta sajt vagy Cotija sajt
- ajánlott: 1 kis sült jalapeño, felkockázva
Az avokádós joghurtöntethez:
- ½ csésze görögjoghurt
- 1 kisebb avokádó
- ½ gerezd fokhagyma
- 1 lime vagy citrom kispréselt leve
- só és bors
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
2. Tedd a kockára vágott édesburgonyát a tepsibe, olajjal, chili porral, sóval és borssal ízesítve. Tedd be a sütőbe és várj, amíg aranybarnára sül (kb. 20 perc). Ha ez kész, vedd ki, és tedd félre az édesburgonyát.
3. Készítsd el az öntetet: keverd össze a görögjoghurtot, az avokádót, a fokhagymát, a lime-vagy citromlevet. Addig keverd, amíg sima, szószos állagú lesz, közben ízlés szerint fűszerezheted.
4. Tekerjük a tortillába az édesburgonyát, a kockára vágott avokádót, a fekete babot, a mogyoróhagymát és a sajtot. Végül öntsd le a joghurtos öntettel. És taco time!
Fontos: Mint említettem, létezik vegán lehetőség is. Ebben a görögjoghurtot kesudió krémmel is helyettesítheted. Keverj krémesre ½ bögre nyers, sótlan kesudiót ½ bögre vízzel (áztasd legalább egy órát előtte, hogy megpuhuljon). Sajt is mehet bele, ha akarod. Gluténmentes lehetőség, ha a lisztes tortilla helyett kukoricásat vásárolsz vagy készítesz!
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez