Édes íz cukor nélkül, természetesen
A cukor helyettesítése központi kérdés, a cukorbetegeknél, azoknál, akik küzdenek a súlyukkal, vagy csupán meg kívánják őrizni egészségüket.
Semmi új dolgot nem árulunk el azzal, ha azt mondjuk, hogy a cukor hizlal és nem egészséges. Viszont nagyon nehéz pótolni a főzés és étkezés terén. Vannak persze olyan cukorpótló készítmények, amelyek közel járnak íz élmény tekintetében a kívánt hatáshoz, de nem természetes alapanyagokból készülnek. Az édesítőszerek fontos szerepet töltenek be azon emberek életében is, akik cukorbetegséggel élnek együtt. A tökéletes megoldás a cukor ízű, "nem cukor" lenne. És valóban létezik a megoldás. A Canderel szakemberei fejlesztették ki a Canderel Green termékcsaládot, amely a szokványos aszpartám alapú édesítőszerek helyek, az édes ízt egy növényből, mégpedig a steviából nyeri.
De mi is az a Stevia?
A stevia Dél-Amerikában őshonos növény, amely már régóta ismert különleges édesítő hatásáról: a guarani indiánok Paraguayban már évszázadok óta használják, az „édes füvet”. A kutatók 25 éve tanulmányozzák ezt az egyedülálló növényt, amelynek jellegzetessége édes ízű leveleiben rejlik.
Egy kicsit bővebben a növényről és hatásairól:
A Stevia Rebaudiana egy, a krizantémok családjából származó gyógynövény, amely eredetileg vadon, kis bokorként nőtt Paraguay és Brazília különböző részein. Dél-Amerikában már évszázadok óta édesítőként használják. A stevia növényből számos természetes anyag kivonható; az egyik legjobb ízű és az összes közül legédesebb a nagytisztaságú rebaudiozid-A másnéven Reb A, amelyet a Canderel Green készítéséhez is használnak. Amellett, hogy asztali édesítőként szolgál, a Reb A kivonatot sok más ételhez is használják világszerte, többek között teák, könnyű italok, üdítők, joghurtok, gabonapehely és saláta öntetek édesítésére. Mivel a stevia kivonat akár háromszázszor édesebb a cukornál, de nem tartalmaz kalóriát vagy szénhidrátot, egészséges alternatívát kínál a cukor helyett azoknak, akik odafigyelnek kalória-bevitelre, vagy diétájuk cukormennyiségére
A Merisant cég által gyártott Canderel Green a már említett Reb A-vel készül, vagyis a stevia növény legédesebb kivonatával. Nézzünk hát két receptet Canderel Greennel!
Nyári felfrissüléshez: egzotikus gyümölcsökkel teli smoothie:
Összetevők:
4 smoothie-hoz:
• 230 g feketeáfonya
• 1 db mangó (250 g mangó)
• 4 teáskanál Canderel Green por
• 250g 0 %-os túró
• Néhány db jégkocka
Elkészítési mód:
1. Tedd az összetevőket egy mixerbe.
2. Keverd közepes sebességen, amíg sima állagú nem lesz.
3. Öntsd pohárba.
Csokoládétorta és tejsodó
Összetevők 8 személyre
Csokoládétorta:
• 6 evőkanál Canderel Green por
• 250 g csokoládé
• 4 db tojás
• 100 g 0 %-os túró
• 10 g kukoricaliszt
• 1 csipetnyi só
Tejsodó:
• 2 evőkanál Canderel Green por
• 25 cl sovány tej
• 2 db tonkabab
• 2 tojássárgája
Elkészítési mód
Csokoládétorta:
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (6-os hőfokozat).
2. Olvaszd meg a csokoládét forró gőz fölött.
3. Törd föl a tojásokat.
4. Verd fel a tojássárgáját a Canderel Green-nel együtt, amíg világos nem lesz. Add hozzá a kukoricalisztet, túrót, sót, és végül az olvasztott csokoládét.
5. Verd sűrűre a tojásfehérjét, majd fokozatosan keverd a tortakeverékbe. Vajazz és lisztezz meg egy mély tortaformát.
6. Süsd 10-15 percig 180°C-on (6-os hőfokozaton).
7. Hagyd kissé kihűlni, majd vedd ki a formából.
Tejsodó:
1. Keverd össze a tojássárgáját 2 evőkanál Canderel Green porral.
2. Forralj tejet egy lábasban a tonkababokkal együtt.
3. Forrázd le 15 percig, majd újra kezdd el forralni.
4. Öntsd a forrásban lévő tejet a tojássárgája és Canderel Green keverékére és jól keverd meg.
5. Öntsd a keveréket vissza a lábasba és folytasd a főzést alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve a tejsodót, amíg össze nem áll.
6. Hagyd hűlni, majd tedd hűtőbe.
A séf tippje:
Természetesen, ízlés szerint vanília- vagy fahéjrudat is használhatsz a tonkabab helyett. Különböző sűrűséget a tejsodó főzési idejének variálásával érhetsz el.
További információ:
http://www.canderel.hu/green/index.html
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez