Dolce Vita II.
Mindenki számára egyértelmű kell, hogy legyen, a cukorfogyasztás káros, veszélyes az egészségre nézve. Romolo, természetgyógyász a múlt század elején így említette a cukrot, hogy a három fehér méreg csoportjába tartozik és a zacskókra nyugodtan rátehetnék a halálfejét. Nem azonnal, hanem lassan, de biztosan pusztítanak. A három fehér méreg: fehér cukor, fehér liszt, konyhasó! Azt mondta " most indult el az emberiség egészségének hanyatlása" és milyen igaza volt.
Térjünk vissza a cukorhoz, most az alternatíváiról írok, melyek azok a természetes édesítők amelyek nem tesznek kárt a szervezetünkben. Nagyon fontos, hogy nem szerek, nem mesterségesek, nem kémiai laborban jöttek létre. Mert nem győzőm hangsúlyozni, hogy szervesek vagyunk és csak szerves anyagokat tudunk hasznosítani, a szervetlen méreganyagként lerakódik. Fontos, hogy a mesterséges édesítőkről is írjak pár mondatot! Mint tudjuk a " light" iparág amely természetesen Amerikából indult a 70,- es évek végén és önti a light termékeket. Aszpartamot, szacharint mesterséges édesítő anyagokat tartalmaznak, amelyek sejt mérgek. Formaldehyde bomlanak le és nagyon erős rákkeltők! Volt már szó róla, hogy kivonják a forgalomból őket a 90-es évek elején, mivel tisztábban vannak a káros hatásaikkal, de az üzleti érdekek nem engedték, ezért inkább átkeresztelték őket, és így maradtak továbbra is, egészséges ételekként árulják őket: fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek és akik követik a "trendi" táplálkozást. Inkább semmi, mint az ezekkel édesített ételek, italok. Mellesleg extra adag méreganyaggal látják el a szervezetet, nőknél ez narancsbőr formájában jelentkezik jobb esetben. Még belegondolni is rossz, hogy mit tesznek, ha összeadódnak ezek az anyagok a fehérített, ipari cukorral. Alkalmazzuk a természetes dolgokat, több van belőlük, mint gondolnánk. A sorrend a következő: a lista utolsó helyein azok lesznek, amelyeknek a legalacsonyabb a glikémiás indexük, és a szervezet abszolút nem cukorként kezeli őket.
Nádcukor: A nevében is benne van, nádból készül és ez már nem egy gyökér növény, mint a répacukor, többet van fényben, mivel a föld felett terem. Több fajtája létezik, van az egész sötét, szinte melasz, nincs kristályosítva, nyilvánvaló, hogy ez a jobbik változata, de a félbarna, világosbarna változata is jó, alkalmazható. Viszont a szervezet cukorként kezeli, a gombáknak is táptalajt ad, tehát candidások, akik fogyni szeretnének, cukorbetegek ne fogyasszák. Ellenben magasan jobb, mint a fehérített répacukor. Válasszuk a bio változatát, akkor biztosan nem esünk abba a csapdába, hogy fehér répacukrot vásárolunk melasszal befestve, mert ezt is barna nádcukorként adják el. Glikémiás indexe: magas!
Rizsszirup, búza szirup: Nem annyira édesek, mint a nádcukor, de kevés kell belőlük. Mindegyikünknek van egy enyhe jelleget adó íze. Folyékonyak, könnyen alkalmazható italokba, süteményekbe is. A szervezet még mindig cukorként kezeli őket, de már élettani szempontból jobbak, mint a nádcukor. Candidások, cukorbetegek inkább ne, de fogyókúrázók már fogyaszthatják! Glikémiás indexe: közepes!
Méz: Magas rezgésszámú, gyógyító elixír. Nehezen tudtam eldönteni, hogy az elejére, vagy inkább a lista végére kerüljön. Virágok információját hordozza, magas spirituális rezgésszinttel rendelkezik. Mindenképpen legyen a konyhánkban, házi patikánkban. Az emberiség ősidők óta fogyasztja. Hátránya, hogy a szervezet cukorként kezeli, sajnos a gombáknak is táptalajt ad, mértékkel viszont fogyaszthatjuk. Kivéve: candidások, cukorbetegek. Glikémiás indexe: közepes!
Gyümölcscukor - fruktóz: Édes íze erőteljes, növeli a fizikai aktivitást, élénkítő hatása ismert (lásd: szőlőcukor). A szervezet cukorként kezeli még őt is, ezért mértékkel fogyasszuk, a fogyni vágyók is. 1. fokozatú Candidások, cukorbetegek kerüljék. Glikémiás indexe: közepes!
Alma sűrítmény: Az almát ismerjük gyógyhatásáról, cukortartalma viszonylag alacsony. Jó hír, hogy kapható már alma sűrítmény is ideális mindenféle édesítésre. Élettanilag kedvező hatású: lassan felszívódó cukrokat tartalmaz. Agave sűrítmény: egy nálunk nem honos kaktusznövény, amelynek lándzsás leveleinek belsejéből csapolják ezt a nedűt. Szintén lassan felszívódó cukrokat tartalmaz. Mindkettőt fogyaszthatják a candidások, nem savasítanak, fogyni vágyók szintén.. Glikémiás indexük: közepesen alacsony!
Xilit, nyírfa cukor: A xilit és a nyírfa cukor tulajdonképpen egy és ugyanaz. Ugyanis a xilitet a kukoricacsutkából és a nyírfából vonják ki alma sav segítségével, természetes úton. Nem tagadom nekem ez a kedvencem, ugyanis semmilyen mellék és jelleget adó íze nincsen. Édesebb, mint a cukor, kevesebb is elég belőle. Finnországban régóta fogyasztják, ismerik, kis hazánkban nem olyan régen vált ismerté. A szervezet nem cukorként kezeli, a gombáknak sem ad táptalajt, tehát mindent édesíthetünk vele, csak kelt tésztát nem. Ez jó hír a candidásoknak a lúgosító étrenden lévőknek, fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek. Magas a rost tartalma, éppen ezért rendelkezik tisztító hatással. Enyhe hasmenést okozhat, ne ijedjünk meg, nem mindenkinél, csak akinek van mit tisztítani. Második fogyasztásnál, már elmarad ez a hatás. Glikémiás indexe: alacsony!
Stevia: Dél Amerikából származik, a leveléből vonják ki, de mi magunk főzetet is készíthetünk belőle. Édes íze százsszorosa, mint a cukornak. A szervezet nem cukorként kezeli. Candidások, cukorbetegek, lúgosító étrenden lévők, fogyni vágyok mértéktelenül fogyaszthatják. Negatívuma, hogy jelleget adó mellékíze van. Kelt tésztákat szintén nem édesíthetünk vele. (Itt fontos megjegyeznem: kevés élesztővel készült süteményt, kenyeret fogyasszunk, még jobb ha teljesen kiiktatjuk az étrendből és csak alkalmanként illesztjük be a táplálkozásba!) Glikémiás indexe: nagyon alacsony! Tegyetek jót magatokkal és aszerint válasszatok a fenti listából, ahol éppen tartotok a helyes életmódra váltás útján.
Szabóné Papp Emőke - Életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez