Dolce Vita I.
"A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat csak kalorikus értéke van. A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla." Dr. Shelton. Tulajdonképpen Dr. Shelton mindent elmondott tömören a cukorról, azért én bővebben kifejteném, hogy miért is alkoholisták a cukorfogyasztók, hol vannak a rejtett cukrok és milyen alternatívái vannak, amelyekkel édesíthetjük az "ételünket - életünket".
Egy pár riasztó tudnivaló erről a "szerről": A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 99,9%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nemis képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed.Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által. A cukor káros hatásai:
Alkoholképződés: Az alkohol tudjuk, hogy a májat és az idegsejteket károsítja, sejtméreg. A májsejtek bizonyos mennyiségig képesek az alkoholsemlegesítésre, viszont a fölösleggel nem tud mit kezdeni és a plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges máj megnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása lévén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. Az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik.
Szívinfarktus: Nem csak a magas vérzsír szint és a mész rovására írható a szívinfarktus, a cukorfogyasztás is nagyban elősegíti. A jelenség magyarázata, hogy a cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben.
Cukorbetegség: A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül 500 évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni.
Elhízás: Elhízás a zsírvisszatartás miatt következik be. A többi tényezőt már ismerjük: többlet energiát és üres kalóriákat tartalmaz.
Az emésztőrendszer megbetegedései: Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért extra módon savasít és hajlamosít a fekélyre. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekszik.
Élesztőgombák- Candida túlszaporodása: Talán ez a leggyakoribb, habár nem az egyetlen egészségügyi probléma, amit a cukorfogyasztáshoz kötnek. Minden második ember candida gomba túlszaporodásban szenved, szándékosan nem mondtam fertőzést, ahogyan azt már az orvosok is emlegetik.Haladás, mert csak pár éve ismerik el és kötik össze a cukorfogyasztással. Magyarázata, hogy az élesztőgombákra szükségünk van, csak nem ekkora mennyiségben. Ők bontják le a szénhidrátokat. Csakhogy annyi táplálékot kapnak, hogy túlszaporodnak, mivel gombákról beszélünk minden tényező adott nekik: a tápanyag, 37 C fok, nedvesség. Nem ők, hanem a melléktermékeik okozzák a sok-sok tünetet és problémát. Ez egy ördögi kör, és amikor az egyén újra cukrot " kíván", vagyis a gombái, akkor a kör bezárul. Egyetlen megoldás van, hogy megvonni a táplálékot, vagyis a cukrot, ilyenkor már szinte minden formáját és így megvárni, amíg visszacsökken a létszámuk, majd életmódot váltani a későbbiekben.
Rák: A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulnak be a szervezetbe. Ma már kimutatták és tudják, csak még mindig ne elég publikus, hogy a rákos sejtek tápanyaga is a CUKOR! Összefüggés: Nem csak az élesztőgombák, hanem a bennünk élő minden egysejtű (baktériumok, vírusok, paraziták) táptalaja a savas környezet, amit a cukorfogyasztás biztosít. Ezek a gombák és egysejtűek fenntartása oxigént von el a sejtektől. A rákos sejtek oxigén szegény környezetben szaporodnak.
Vitamin és nyomelem hiány: A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivítás, székrekedés, és légzési nehézségek. A fehér cukorsavasító hatása miatt a kalcium hiányt idéz elő. A kalcium hiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okoz. A gyerekek többek között azért is édesszájúak, mert a sok hús és sós étel miatt a szervezet kiegyensúlyozásra törekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat úgy tömöm be, hogy közben három másikat csinálok helyette. A finomított cukor nyomelem és vitamintartalma nulla! Ez azért érdekes, mert a megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin is szükséges. Ezeket mind a szervezettől vonja el.
Mirigyrendszer zavarait okozza: A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszert. A mellékvesék megnagyobbodását okozza. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket. Ennek köszönhetően e pubertáskor tízévente fél évet tolódik előre. (Egyik lehetséges magyarázat arra is többek között, hogy manapság minden a szexről szól!)
Fáradékonyság: A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a pirosszőlősav a vérben. A sok pirosszőlősav fáradékonysághoz vezet. Ingadozó vércukorszint a cukor hatása miatt csökkent teljesítményképességhez vezet. A fehércukor csökkenti az életkort és mivel oxigént von el a sejtektől gyorsítja az oxidációs folyamatokat, vagyis öregít. Felmérések szerint: ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukor csak a gazdagok kiváltsága volt (mellesleg nem finomított változatban), de mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. Dr. Lablanchy állítása szerint a cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt.
Ami az egyik legnagyobb probléma, hogy kikapcsolja az immunrendszert, így szabad utat enged a baktériumoknak, vírusoknak, szabad gyökök elszaporodásának. Folytatjuk az alternatívákkal és hatásaikkal!
Szabóné Papp Emőke - Életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez