Diétás mítoszok nyomában – Valóban egészségesebb az édesítő, mint a cukor?
Manapság szinte már olyan, minta beleprogramozták volna az agyunkba, ha szeretnénk életmódot váltani és egészségesebben élni, akkor lehetőleg minél előbb búcsút kell mondanunk a lisztnek és a cukornak. Sajnos ezt sok esetben éppen olyan nehéz kivitelezni, mint amilyen egyszerű leírni. Ugyanis a cukor iránti vágyunk csillapíthatatlannak tűnhet, pontosan ezért szoktunk az édesítőszerekhez nyúlni. Kérdés, hogy valóban segítség-e ez, vagy egyszerűen csak önámítás?
Kézenfekvő és egyszerű alternatíva lehet, amikor úgy döntünk, hogy lemondunk a cukorról, hogy édesítőszerrel helyettesítsük azt, hiszen hasonlóan egyszerűen elérhető, ráadásul így megkapjuk a hőn áhított édes ízt. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag napról-napra egyre több termék – csokik, kekszek, üdítők, cukorkák és rágógumik- érhetők el édesítőszeres, kalóriamentes változatban.
Persze ilyenkor felmerülhet bennünk, ha nincs benne kalória, akkor tulajdonképpen mi van ezekben? Miből készülnek?
Amerikában az FDA (Food and Drug Administration) hat különböző kalóriamentes, mesterséges édesítőt hagyott jóvá: aceszulfám, aszpartám, neotám, szacharin, stevia és szukralóz. Így az ezekkel édesített termékeken gyakran láthatjuk a „cukormentes” vagy éppen „diétás” címkét, már csak az a kérdés, hogy ezek valóban egészségesebbek-e, mint az, amit helyettesíteni szeretnénk velük.
Az édesítőszerektől nem is fogunk hízni?
Az édesítőszereket alapvetően azért preferálják egyre többen, mert a cukorhoz hasonló édes ízt eredményeznek anélkül, hogy plusz kalóriákat jelentenének. A cukorbetegek számára is megfelelő alternatíva, hiszen nincs hatásuk a vércukorszintre. Ennél többet kívánni pedig nem is lehetne, nem igaz?
Sajnos az a rossz hírünk van, hogy a helyzet nem ennyire egyszerű. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy bár rövid távon valóban előnyös lehet ezekkel a mesterséges édesítőszerekkel helyettesíteni a cukrot, azonban hosszú távon bizony ezek is súlygyarapodáshoz vezethetnek. Ugyanis annak ellenére, hogy kalóriamentesek, így is képesek új zsírsejtek fejlődését ösztönözni.
Segítenek csillapítani a cukor utáni vágyakozást?
Bár az ízlelőbimbóinkat ideig-óráig becsaphatjuk, sajnos a saját „eszünkön” nem tudunk túl járni. Amikor cukros ételt fogyasztunk, dopamin szabadul fel az agyunkban, ami az örömért felelős. A mesterséges édesítőszerek sajnos nem indukálják a dopamin felszabadulását, így a cukor iránti vágyunk nem fog csökkenni, sőt, inkább növelni fogja azt, Így elképzelhető, hogy még intenzívebben fogunk a cukor után sóvárogni.
Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a mesterséges édesítőszerek alapvetően sokkal édesebbek a cukornál, így az ízlelésünket is könnyedén befolyásolják. Ez nem nagyon lesz a segítségünkre, ha egészségesen szeretnénk élni, hiszen például a gyümölcsök ízét sokkal kevésbé fogjuk kielégítőnek találni.
Az igazság valójában az, ha szeretnénk hosszú távon lemondani a cukorfüggőségről, és valóban egészségesebb életmódra váltani, akkor kénytelenek leszünk a cukorról és a mesterséges édesítőszerekről is lemondani. Ugyanolyan fontos a rendszeres testmozgás, mint a helyes, változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve az, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra és ellenőrzésre, ha esetleg valamilyen probléma lenne a szervezetünkben, akkor az időben kiderüljön. A SYNLAB Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. 40 országban van jelen, hazánkban országos vérvételi és laboratóriumi hálózattal rendelkeznek közel 100 helyszínen, ahol összesen 5000-féle vizsgálatot végeznek el.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez