Decemberi diéta
A december hónap az bizony nem igazán arról híres, hogy hódolunk a fittség oltárán, és pláne nem a diétázásról szól. Hiszen már ilyenkor az advent beköszöntével elkezdjük sütögetni azokat a finomságokat, amelyeket majd a karácsonyi ünnepekkor kóstolunk, próbálunk, letesztelünk előre. A Mikulás sem kevés édességhalmazzal vonul át rénszarvasai nyomán az életünkön, és tényleg hatalmas önfegyelem kell ahhoz, hogy ellenálljunk minden kísértésnek és csak a mandarint meg a diót fogadjuk el. Nem beszélve a karácsonyi bulikról, baráti, munkahelyi összejövetelekről.
Éppen ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, igyekezzünk már előre kicsit összekapni magunkat, és ne engedjünk ki annyira, hogy az ünnepek után sírás legyen a vége. Biztos a tél teszi, de most a Leves-diétára figyeltünk fel, amely persze salátával is kiegészül, és még teljes kiőrlésű pékárut is lehet rágcsálni közben, de ebben a zord hidegben a finom, forró levesek sok zöldségből valóban segítségünkre lehetnek a diéta betartásában. Ha úgy érzed, hogy az ünnepi hajtás miatt nagyon feszít a nadrág, és nehezedre esik vissza térni a meg szokott, normális étkezéshez, akkor a 3 napos leves diétát neked találták ki. A lé böjt kúrák nagyon nehezek, kevesen is bírják végigcsinálni és a szervezet számára is megterhelő. Ezért próbáld ki helyette a leves diétát, hogy segíts a gyomrodnak is a könnyű ételekkel, és helyre álljon újra az egyensúly. A diétát csinálhatod akár csak 1 napig is, de ha erőt érzel magadban, akkor folytasd több napig. 3 napig érdemes tartani, viszont ez után fokozatosan vissza kell szokni a normális étkezéshez, hogy a szervezet semmiben se szenvedjen hiányt.
A reggelid mindig legyen kevés, de tápláló, most ne terheld le a gyomrod. 1 szelet pirítós, 1 kis paradicsommal, túróval, vagy 2 deci joghurt 2 kanál zabpehellyel.
Tízóraira fogyaszthatsz akár egy grapefruitot vagy egy zöld almát, de a legtökéletesebb választás, ha egy szál répát rágcsálsz el, vagy egy rostban gazdag narancslével frissíted fel magad.
Ebédre többféle leves közül is válogathatsz, amelyek táplálóak, feltöltenek energiával és a hideg téli hónapokban kiválóan melegítenek.
Zöldborsó leves: A hagyományos zöldborsó leveshez képest, ez most kicsit lightosabb, hiszen az apróra vágott hagymát kevés olíva olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az 500gramm borsót és a fél liter zöldséglevet, majd fűszerezzük, borssal, sóval, petrezselyem zölddel, szerecsendióval ízlés szerint.
Paradicsomleves: Fél liter paradicsomlevet, vagy vízzel felöntött paradicsom sűrítményt, 1 fej hagymát és 1 kis darab zellert felteszünk főni, természetes édesítővel ízesítjük. Amikor kész apróra vágott bazsalikommal tálaljuk.
Zöldségleves: Hagymát, répát olíva olajon picit dinszteljük, majd hozzá adunk pici zellert, borsót, brokkolit. Zöldség lével felöntjük, vagy a vízbe teszünk tartósítószer mentes zöldségleves kockát, pici borsot, vegyes fűszerkeveréket. Amikor a zöldségek puhák az egészet turmixszoljuk, és már fogyaszthatjuk is.
Húsleves tészta és hús nélkül: Készíthetünk finom húslevest is, azonban miután leszűrtük a levest, a húst és a tésztát csak a családnak kínáljuk, mi elégedjünk meg a finom lével és zöldséggel.
Uzsonnára szintén választhatunk egy savanykásabb gyümölcsöt, vagy készíthetünk magunknak zöldséglevet répából, céklából és 1 almából.
Vacsoránk pedig szintén leves legyen. Praktikusan, érdemes minimum 2 adag levest készíteni, de akár főzhetünk előre a következő napra is, így akár a munkahelyre is könnyen magunkkal vihetjük.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez