Cukkinis tökmagkrém
Örök dilemma, hogy mit kenjünk a kenyerünkre, ha valami egészségesebb, táplálóbb krémet, pástétomot szeretnénk fogyasztani a hagyományos margarin, felvágott, májkrém helyett.
Nagyon finom és egészséges alternatívák a növényi krémek, amelyek nem csak finomak és egészségesek, de rendkívül gyorsan elkészíthetőek is. Mint minden olajos magnak, a tökmagnak is rendkívül magas a kálcium tartalma, a benne lévő olajok nagyon sok antioxidánst tartalmaznak, védnek a szabadgyökök ellen. A kálcium mellett igen gazdag a következő ásványi anyagokban: nátrium, vas, szelén, vas, mangán, cink. Továbbá: B1, B2, B6, E, D, C vitaminokat tartalmaz. Esszenciális zsírjai segítenek megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, csökkentik a vér koleszterin szintjét.
Hozzávalók:
1 db közepes cukkini
70 g natúr tökmag
1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj
1/2 kávéskanál himalaya só
1 kávéskanál vegamix
1 cikk fokhagyma
Elkészítése:
A cukkinit vegamix-el együtt puhára pároljuk. A tökmagot teflon vagy kerámia edényben enyhén megpirítjuk. A párolt cukkinit a tökmaggal, sóval, préselt fokhagymával, tökmagolajjal összeturmixoljuk. Tálalásnál pár szem tökmaggal díszítjük. Fogyaszthatjuk kenyérre, pirítósra kenve vagy zöldségekkel.
Szabóné Papp Emőke- Életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez