Csokoládé: a boldogság fekete aranya
Ki ne ismerné a tényt, amely szerint a csokoládé endorfint, azaz boldogsághormont termel. Ezért is buzdítunk arra, hogy a boldogságpirulát csoki formájában nyeld le.
Amerikai kutatók már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a keserű csokoládé meggátolja a vérrögképződést. Vagyis a sötét, jó minőségű keserű csokoládénak, amely nem tartalmaz zsírt és cukrot, egészségvédő tulajdonságai vannak. Az igazi, jó minőségű csokoládé, illetve a kakaó a fenséges íz mellett egészséget szolgáló polifenolokat, köztük flavonoidokat tartalmaz. A polifenol vegyületek (amelyek a vörösborban, teában, almában, narancsban és különböző zöldségekben találhatók meg) a szervezetben természetes antioxidánsként működnek, így védelmet nyújtanak a szabadgyökök által okozott károsodások és betegségek ellen. Ebből a szempontból a magasabb kakaópor vagy – kizárólag a földi kakaóbabból előállított – kakaólé tartalmú keserű csokoládék nyújtják a legtöbb előnyt. 50 g keserű csokoládé annyi fenol vegyületet tartalmaz, mint 1,5 deciliter vörösbor, ami jelentős mennyiségnek számít. Nézzünk egy pár igazán jó minőségű csokoládét!
Amedei
A fent leírtak ismeretében nem véletlen, hogy a világ elismerten egyik legjobb csokoládéja az Amedei. A prémium minőségű csokoládéban lévő kakaó a leghíresebb kakaó ültetvényről, a Chuao szigetéről származik, s a csokoládék általában 70%-os kakaótartalommal készülnek, csak vanília és nádcukor hozzáadásával. A cég szerint ugyanis ez a legharmonikusabb arány a kakaó ízének élvezetéhez. Semmilyen egyéb adalékanyagot (pl. szójalecitint) nem tartalmaznak. Az ízek játékában ne feledkezzünk meg a kilencféle tejjel készült tejcsokoládéról, pisztáciás, mandulás, mogyorós táblákról és a mediterrán fantáziával összeállított pralinékról sem.
Valrhona
A Valrhona egy másik csokoládé nagyhatalom, így nem lepődhetünk meg azon, hogy a legjobb nevű éttermek és szállodák konyhái is ezt a csokoládét használják a desszertjeik elkészítéséhez. A keserű csokoládé esetében hat-hét markánsan megkülönböztethető fajtáról szoktunk beszélni, de ezeken belül is további minőségi kategóriák léteznek. A kiindulópont, hogy a csokoládé saját ültetvényről, kontrollált kakaóbabból készül. A Valrhona saját ültetvényeiről szüretel, így képes megteremteni annak feltételeit, hogy évről évre ugyanazt az ízvilágot produkálja. Ezen prémium csokoládékon egyébként pontosan feltüntetik, mely ültetvényről származik az alapanyag. Itt már az évjáratot is megjelölik, akárcsak a boroknál.
Zotter
A különleges ízesítéseiről, s a bizarr ízkombinációiról híresek a Zotter csokoládék. A kézi gyártású osztrák csokoládék elég rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert, így mára már valóságos kultuszuk van. A házi készítésű csokoládé töltelékei között többek között a chilis csokikrém, a diós tepertőskrém, a tökmagból készült marcipánkrém ízesítésűt is meg lehet találni.
Dolfin
A belga Dolfin cég messzeföldön híres merészen fűszerezett csokoládéiról. A belga Poncelet fivérek által 1989-ben létrehozott Dolfin cég erőssége, hogy a legkiválóbb belga csokoládét házasítják őrölt, reszelt vagy vagdalt fűszerekkel. Olykor merész ízesítésű csokoládéik messze vannak a tömegpiac mesterséges töltelékkel és aromákkal gyártott csokijaitól. Művészi szintre emelték az ízkombinációkat: érdemes elcsábulni és kipróbálni díjnyertes gyömbéres, ceyloni fahéjas, rózsaborsos indiai fűszeres, mentás és ánizsos csokicsodáikat.
Claudio Corallo
A Claudio Corallo csokoládék a cég saját ültetvényéről származó, és kézműves technológiával készített egyedi csokoládéi mindenki szívébe belopják magukat. A Claudio Corallo csokoládék a legtisztább kakaóbabból készülnek, melyek élénk ásványos ízjegyekkel rendelkeznek. A 100%-os kakaótartalommal rendelkező, sima, sűrű csokoládés, cukor hozzáadása nélkül készül.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez