Csokival az egészségért!
Ugye Te is a csoki imádók népes táborába tartozol? Bűntudattal fogyasztod az édes finomságot, ezért inkább lemondanál róla? Ne tedd! A megfelelő csokoládé tartalommal rendelkező ét-, és keserű csokoládé, ugyanis megannyi jótékony hatással van szervezetedre, közérzetedre és bőrödre is. Lássunk pár érvet a finomság mellett!
Gyulladások és stressz ellen
Szaúd-arábiai kutatók készítettek tudományos áttekintést arról, hogy az újabb kutatásokban a kakaóbabban található anyagokat miben találták hatásosnak. A kutatásaikban kifejtették, hogy az újonnan vizsgált területek, mint az immunrendszer szabályozása, gyulladások, idegi védelem, oxidatív stresszel szembeni védelem, elhízás, és diabétesz területén is pozitívan fejti ki hatását. Sőt, a csokoládéban található kakaó segíti a fogyást, növeli az izmok glükóz felvételét is. Az antioxidáns tulajdonságai miatt a kakaó segít az idegi védelemben, és fokozza a kognitív képességeket, valamint a hangulatra jó hatással van. Ugyanakkor csökkenti az allergiás reakciókban részt vevő káros gyökök kibocsájtást. A jótékony bélbaktériumok növekedését is elősegíti, ez által hatása van az immunválaszra – az immunrendszert támogatja, erősíti. Gyulladáscsökkentő hatása is van.
A kakaót várhatóan a jövőben akár allergia kezelésére használják majd, vagy rákkezelésre, oxidatív sérülések gyógyítására, gyulladásos állapotok kezelésére, szorongásra, hiperglikémiára, vagy inzulin rezisztencia kezelésére is.
A szív egészségéért
Minél nagyobb a csokoládéban található kakaó szárazanyag, illetve minél kevesebb a tejtartalma, annál inkább védi a szívet. Többek között olyan értékes flavonidokat tartalmaz, amelyek minimálisra csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindemellett gátolja a vérlemezkék összetapadását, így az erek megfelelő állapotáról és rugalmasságáról is gondoskodik.
Sőt, tudtad, hogy nem csak a szívre, de agyunkra is jelentős hatást fejt ki? A diákok nagyon jól tudják, hogy egy-egy kocka étcsokoládé jelentősen felélénkíti a gondolkodást, ezáltal a memóriát. Nem csak felfrissít, hanem fokozza az agytevékenységeket is, ahogy a koncentráció képességet.
A boldogság forrása
A csokoládéban fellelhető kakaó nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett endorfint, ami a boldogságunkért felelős. Nem hiába vágyakozik a depresszióval küzdők jelentős százaléka étcsokoládéra, mivel képes jobb kedvre deríteni őket. Sokan viszont úgy vélik, hogy a csoki afrodiziákumként is hatásos, de sajnos el kell, hogy keserítsünk, mert ennyi endorfint nem tartalmaz, hogy hatással legyen szexuális vágyunkra. Viszont amennyiben kissé megolvasztjuk, és a párunkkal közösen alkalmazzuk, úgy már lehet benne valami…
Gyógyszer az asztmára
Ghánai és Dél-afrikai gyógyszerész kutatócsoport publikálta a cukormentes, természetes, vajmentesített kakaó asztma elleni hatásáról kutatási eredményeit. Ugyanis a kakaóban rengeteg asztma elleni hatóanyag, teobromin és teofilin található.
A kakaóport a kakaóvaj kivonásával állították elő, mely nagy mennyiségű teobromint és koffeint is tartalmaz. A beszámolók azt mutatták, hogy a cukrozatlan természetes kakaót fogyasztók között – ami Ghánában (Nyugat-Afrikában) szokás, szerepet játszhat abban, hogy ott az asztmás időszakok csökkennek.
A kutatók tengerimalacokon kísérleteztek. Először érzékennyé tették a tengerimalacokat ovalbuminra (a tojásfehérjében legnagyobb arányban található fehérje típus). A tengerimalacokat két csoportra osztották: az egyik csoporttal kevesebb, a másik csoporttal több kakaót etettek meg, 35 egymást követő napon keresztül. Minden nap, etetés után 1 órával a levegőbe sprézett tojásfehérjés próbának tették ki. Kórszövettani és hematológiai változásokat vizsgáltak a tojásfehérjére érzékeny tengerimalacoknál. Mindkét kontrollcsoport kapott természetesen desztillált vizet prednizolonnal. A tojásfehérje érzékeny tengerimalacoknál a porlasztott ovalbuminra adott immunválaszok a kapott kakaó koncentrációjától függően csökkentek. A két csoport között nem volt különbség a tüdő simaizomzat felépítésében. Így mutatták ki, hogy a cukrozatlan természetes kakaópor potenciális asztma elleni tulajdonságokkal rendelkezik.
Alkalmazása külsőleg
Nem csak belsőleg, de külsőleg is kifejti jótékony hatását, nem hiába alkalmazza a kozmetikaipar egyre több területen. Több ránctalanító, bőrápoló és regeneráló készítmény alkotója is, ugyanis javítja az oxigénellátást. Mindemellett a mikrokeringésre is jó hatással van a bőr szövetei között, így azt üdévé és frissebbé varázsolja. Antioxidáns tartalmának köszönhetően pedig az öregedés folyamata is lecsökken, az apróbb ráncok kisimulnak, miközben a bőr hidratációja feljavul.
Melyik a leghatásosabb?
Spanyol élelmiszer-tudományi kutatások szerint az sem mindegy, hogy honnan származó csokoládét fogyasztunk. Az equadori kakaóban található a legtöbb pozitív élettani tulajdonságokkal rendelkező telítetlen zsírsav. Amire viszont érdemes figyelnünk: A fentiek közül egy kutatás sem az agyoncukrozott csokoládékról szól. A kakaó alapanyag egészséges, de feldolgozva már korántsem biztosak a pozitív hatásai. Az egyéb összetevők miatt az allergiákban, étel intoleranciában szenvedőknek, illetve egyéb diétát folytatóknak figyelembe kell venniük a csokoládék egyéb összetevőit is.
Azért ne dőlj be mindennek!
Mielőtt neki állnánk rengeteg csokoládét enni, érdemes elgondolkozni azon, hogy miért is érezzük a csokoládé hiányát: A cukrozott csokoládék esetében a rajongást, és evéskényszert inkább az evésfüggőség, vagy cukorfüggőség okozza. A cukros ételek fogyasztása pillanatnyi kielégülést és örömet okozhat, de hosszú távon elhízáshoz - és egyéb betegségekhez- vezethet akkor is, ha magasabb kakaótartalmú cukrozott csokoládét fogyasztunk korlátlan mennyiségben.
Válassz tudatosan, vagy készítsd el akár Te magad a megfelelő csokoládét!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez