Csokis, túrós, epres
Cukrászpályafutásom azon szakaszához értem, amikor már nem csak konkrét receptúrák alapján készítek édességeket, hanem ha elkap az ihlet, szabadon alkotok, variálok. Ez a torta is így készült, ráadásul születésnapra, úgyhogy szépnek és finomnak is kellett lennie egyszerre. A süti alapja egy brownie piskóta, ami már önmagában is kielégítheti egy földi halandó heti édesség szükségletét. Ezt ellensúlyozandó egy tejszínes túró réteg következik, majd sok-sok eper és házi lekvár.
Először a lekvárt és a díszítéshez szükséges karamellizált zabpelyhet készítsük el. Az epreket mossuk meg, majd szedjük le a csumákat, végül daraboljuk kis kockákra. Szórjunk rá egy kevés cukrot, és addig főzzük, lassú tűzön, amíg egészen sűrű, pépes lekvárt nem kapunk. A zabpelyhet először egy száraz serpenyőben kissé pirítsuk le. A cukrot egy vastag falú lábasban olvasszuk fel aranybarna színűre és öntsük fel egy kevés forró tejszínnel. Ha kellően folyós, homogén masszát kaptunk, akkor zárjuk el a lángot, és forgassuk meg a karamellben a zabpelyhet. Ezeknek az összetevőknek ki kell teljesen hűlni felhasználás előtt, azért célszerű elkészíteni elsőnek.
A brownie-hoz három tálat készítsünk elő. Egyikbe keverjük el a száraz hozzávalókat: liszt, kakaó, sütőpor. A másikba adagoljuk ki a cukrot és a tojást, amit fehéredésig habosítsunk ki. A harmadik edénybe jön a csoki, olaj, vaj - ezeket vízgőz felett olvasszuk fel. Ha kész, vegyítsük el a tojásos keverékben az olvasztott csokisat, végül fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket. Utoljára jöhet bele a darabolt étcsoki, és egy csepp vanília. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába simítsuk bele, toljuk 180 fokos sütőbe 15-17 percre. Közben készítsük el a krémet. Mérjük a túrót, a mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, valamint a citrusok héját egy tálba, majd kézi mixerrel alaposan keverjük ki. Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokit, és lazítsuk, kemény habbá vert tejszínnel.
Ha kihűlt a brownie alj, akkor kenjük le egy kevés lekvárral, majd töltsük be a túró krémmel a tetejét - úgy, hogy a kapcsos tortaformában hagyjuk. Egy éjszakát nem árt, ha hűtőben hagyjuk, hogy a krém jól megdermedjen. Tálalás előtt rakjuk ki az egészet félbe vágott eperszemekkel, kenjük meg a lekvárral, és szórjuk meg a karamellizált zabpehellyel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez