Citromfűszörp
Íme egy igazán nyárias frissítő a meleg napokra! Ismerjétek meg a citromfűszörp készítésének titkait!
Hozzávalók:
2 nagy marék citromfű
fél kg méz
2 bio citrom felkarikázva
2 liter víz
2 késhegynyi nátrium-benzoát (nem a szörpbe, csak a két celofán közé fogjuk tenni)
A citromfű leveleket és a felkarikázott citromot beáztatjuk a 2 liter vízbe 1 napra. A citromfűlevél tépkedésbe a gyerekeket is nyugodtan bevonhatjuk, totyogósoknak is jó szórakozás. Másnap hozzáadjuk a mézet, felforraljuk és kb. 20 percig forraljuk együtt. Ezután leszűrjük és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket előtte alaposan kimostam, majd mikroban sterilizáltam: 3 percre tettem be. Miután beletöltöttem a szörpöt, egy celofán darabnak ecsettel kicsit bevizeztem az egyik oldalát, majd vizes felével lefelé az üvegre tettem és szorosan rárögzítettem befőttes gumival. Erre tettem egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd arra jött még egy réteg kicsit bevizezett celofán darabka, vizes résszel lefelé, amit befőttes gumival szintén szorosan rákötöztem. Fontos a szoros rögzítés, hogy biztos ne romoljon meg a tartalma. Ezt a módszert Kálmán Renáta: Tavaszi megújulás receptekkel című könyvében olvatam, meg azóta több személytől is hallottam, hogy évek óta sikeresen alkalmazza ezt a technikát, remélem nálam is beválik. Ezután száraz dunsztba helyeztem az üvegeket, ha kihűlt máris fogyasztható.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez