Céklával a hasi zsír és a méreganyagok ellen
Ismerjük meg a zöldségek vörös démonját, mely az egyik legkiválóbb természetes méregtelenítő és vértisztító szuperételünk. A cékla nem csupán egészségmegőrző vitaminbomba, hanem szemet gyönyörködtető színfolt a piacok standjain, és méltán érdemelte ki a gyógyító zöldség címet.
Szerteágazó gyógyhatását a benne található rendkívül sok vitaminnak (A, B1, B2, C) és ásványi anyagnak (folsav, foszfor, nátrium, kálium, magnézium) köszönheti, valamint nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. A benne lévő kálium hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez. Kiváló vérképző és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, jótékony hatással van a veseműködésre. Vízhajtó hatású, rosttartalma jelentős, támogatja az anyagcserét, enyhe hashajtó hatású. Ezért egy időnként beiktatott néhány napos céklakúra után nem csak közérzetünk javul, de fölös kilóktól is megszabadulhatunk.
A cékla méregtelenítő hatása közismert, hetente egyszer ajánlott céklanapot tartani, ezen a napon csak gyümölcscentrifugával préselt céklalevet fogyasszunk. Aki nem kedveli a cékla kissé fás ízét, nyugodtan hígíthatja friss almalével, vagy sárgarépalével, és máris kész a vitamindús, egészséges téli nedű. A benne lévő betain támogatja a zsírok lebontási folyamatait, a koleszterint epesavas sókká alakítja. A pektin megakadályozza a toxikus anyagok hosszas időzését a gyomorbélcsatornában, segíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését a szervezetből. A cékla daganatmegelőző hatása rendkívül fontos tény, a cékla vörös festékanyaga és a betain tumorellenes hatású. A cékla főzve és nyersen is egyaránt hatásos. Remekül beilleszthető a fogyókúrába, mert 100 grammja csak 43 kalóriát tartalmaz.
A céklaleves ősszel nagy kedvenc. Ideje rendszeresen beiktatni a családi menüsorba!
Hozzávalók:
- 4 db közepes cékla (kb. 600 g)
- 1/3 póréhagyma
- 1 db kicsi alma
- 1 db kisméretű krumpli
- 50 g vaj
- 3- 4 babérlevél
- só
- bors
- 1 liter zöldségalaplé (ha kapható jó minőségű zöldségleves kocka, az is megfelelő)
Elkészítés:
Felkockázzuk az alaposan megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát. Egy mély fazékban olvasszuk fel a vajat, dinszteljük meg a póréhagymát, majd tegyük bele. Keverjük hozzá a kockára vágott zöldséget és az almát. Fűszerezzük meg, majd pároljuk őket együtt néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. Öntsük fel az alaplével és közepes hőfokon, lefedve főzzük addig, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Botmixerrel keverjük össze a levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét is, de én leginkább tejföllel szeretem.
Fetás céklasaláta
Hozzávalók:
A salátához
- 2 db nyers cékla
- 60 g feta sajt
- 6 db bazsalikomlevél - friss
- 1 evőkanál mandula (hántolt, pirított)
Az öntethez
- 2 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 1 evőkanál lime lé
- só
- fekete őrölt bors
A tálaláshoz
- 50 g mandula (szeletelt, pörkölt)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 195 C-ra. A céklát alufóliába csomagoljuk és a sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük, majd meghámozzuk és kihűtjük. A céklát apró kockákra vágjuk, hozzámorzsoljuk a fetasajtot és megszórjuk az apróra vágott bazsalikomlevelekkel. Az öntet hozzávalót összekeverjük egy tálban, majd ráöntjük a salátára, és óvatosan összeforgatjuk vele, hogy ne törjön össze a feta. Szeletelt mandulával megszórva tálaljuk az elkészült ízletes, egészséges salátát. Madársalátával és ruccolával is gazdagíthatjuk.
Jó étvágyat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez