Céklából süteményt? Miért is ne!
Ez az a zöldség, amelyet szerintünk nem vesznek elég komolyan. Sokan megeszik a hagyományos változatát savanyúságként, de aztán itt megáll a tudomány. Nem így két kedvenc mintaanyukánknál!
Aki egyszer megszereti a céklát és annak levét, az szinte függővé lesz, és nemcsak azért mert a cékla egy nagyszerű antioxidáns, vérképző hatású, gátolja a rákos sejtek kialakulását, segít az anyagcserében, rengeteg ásványi anyagot és vitamint (kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, A-,B-,C-vitaminokat) tartalmaz, hanem azért is, mert számtalan formában készíthető el ízletesen. Főzhetsz belőle remek levest, balzsamecetes sült céklát köretnek, de nyersen lereszelve friss tormával is kitűnő kísérője lehet húsoknak, almával párosítva, fűszerezve különleges chutneyk is készülhetnek belőle. Amire figyelned kell: a cékla fog, így ne a legjobb edényed vedd elő, és a kezed illetve a ruhád is megfoghatja, úgyhogy bánj vele óvatosan! Az eredmény viszont magáért fog beszélni.
A legizgalmasabb a céklával kapcsolatban, hogy süteménybe is teheted. Ily módon nemcsak ízletes nassolnivalót kapsz, de azt is elérheted, hogy a céklától idegenkedő családtagok is szó nélkül elfogyasszák azt. A receptért két gyakorló anyukához, Farkasházi Rékához és Gubás Gabihoz fordultunk.
Céklás csokis süti
Hozzávalók:
• ½ kg cékla
• 15 dkg vaj
• 4 tojás
• 20 dkg cukor
• 15 dkg liszt
• csipet só
• 2 teáskanál sütőpor
• 5 dkg cukrozatlan kakaópor
• vanília kivonat
• 15 dkg étcsoki
A céklát alaposan mosd meg és héjastól tedd fel főni. Miután puhára főtt és kihűlt, hámozd meg. A vajat olvaszd fel, majd hagyd kihűlni és a céklával együtt botmixerrel pépesítsd krémesre. A tojásokat a cukorral és vanília kivonattal keverd habosra. Ehhez add hozzá a vajas céklapürét. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral, add hozzá a sót és a kakaóport, majd ez is mehet a masszához. Az étcsokit vágd apró darabokra, vagy reszeld le és ezt is add hozzá a tésztához. Tedd sütőpapírral kibélelt szögletes tepsibe vagy muffin formába. A sütési idő nagyjából 60 perc, 180 fokra előmelegített sütőben.
„Különleges édesség készülhet így a családi asztalra, és ami a nagyszerű benne, a céklának köszönhetően ez a süti napokig nem szárad ki és ugyanolyan friss és finom marad. Már ha nem pusztítja el nagyon gyorsan az éhes banda, ahogy az nálunk legutóbb megtörtént. Szóval ne féljetek a céklától, süteménybe vele!” – mondták a színésznők.
Recept letölthető itt!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez