Bor- és Ínyenckrém kóstoló fesztivál
2011. október 14-én a Symbol Budapest étteremben 44 borász legfinomabb borait és a Symbol séfjei által és a borászok saját receptjei alapján készített krémeket próbáltuk ki.
A fesztivál ötletét Őszi-Tóth Gábriel "Így főznek a borászok" című könyvéből merítették a szervezők, az esemény a tavalyi évhez hasonlóan az író házaspárral karöltve valósult meg. Az étterem 3 termében élvezhettük a gasztronómiai különlegességeket. Kötetlen beszélgetést folytathattunk a borászokkal és a könyv írójával borokról,receptekről és az idei szüretről. Íme egy kis kedvcsináló a borokból és a hozzájuk párosított krémekből.
A Mátrai Borvidékről Bárdos Tamás Sauvignon Blanc (2010) mellé zöld fűszeres ínyenc krémet ajánlott, ami a bor bodzás,füves, szénára emlékeztető aromáival jól egészítették ki egymást. Lehetőség nyílt megkóstolni a 2011-es Irsai Olivér borukat is, amely ízében illatában nagyon intenzív, friss, üde lett. A bor frissességét a kevés hozzáadott szén-dioxid is kiemeli.
Hagymási József Egri Csillag Cuvée-jének illatában méz, hárs, bodza, rezeda érezhető, olyan mint egy virágos rét. Ízében markáns, de nem tolakodó savak, citrusok, körte és ásványosság dominálnak. A bort jól egészítette ki az "Egri Csillagos" avokádó krém.
Gere Attila Fehér Frici habzó bora egy vidám, egyszerű örömbor, amely chardonnay-olaszrizling házasítása, amelyet palackozáskor szén-dioxiddal dúsítanak. Ehhez a habzó borhoz Verjus (borecet) krémet kínáltak.
Jekl Flóra asztalánál szintén élvezhettük a buborékokat, ő az Il Primo Frizzantét kínálta, ami pinot blanc és cserszegi fűszeres házasításából született. Illatos, fűszeres, gyümölcsös gyöngyöző bor. A pinot blanc adja a bor testét, tartalmát, míg a cseppnyi cserszegi fűszeres bolondítja meg az ízeket. Ezt a harmóniát egészítette ki a kaviáros krém.
Miközben Demeter Csaba szarvasgombás ínyenc krémjére jól társult a 1/28 Sillerrel, Taschner Vörös borához csúszott a libatepertős krém. Utóbbi borban megtalálható a Soproni Borvidék sok vonása, így a kékfrankos rubin színe, a zweigelt gyümölcsössége, a cabernet sauvignon bársonyossága.
Günzer Zoltán Cabernet Franc (2008) bora tonhalas mediterrán ínyenc krémmel párosult. A borásztól megtudtuk, hogy ez a mély vörös színű cabernet franc a Dobogó és Ördögárok dűlők termése, amely ebben az éveben először került feldolgozásra a pincében. A bor illatában cseresznye, szilva jelenik meg, ízét némi fűszeresség, elegáns tanninok és hosszú utóíz jellemzi.
A padlizsánkrémet Lőrincz György (St.Andrea Pincészet) választotta a Pinot Noirt (2009) társául. A bor illatában fekete cseresznye, szeder, keleti szárított fűszerek érezhetők, ízében mély, meleg, telt, tartalmas és nagyon finom tannin szerkezet található.
Végigkóstolta és lejegyezte:
Mátéffy Krisztina
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez