Bereznay Tamás trükkjei
A sztárséf mondta, mi csináltuk – és persze ellestük azokat a fortélyokat, amelyeket te is könnyedén hasznosíthatsz otthon.
Abból az alkalomból, hogy a Vénusz napraforgóolaj 60 éve piacvezető a magyar háziasszonyok körében, a tévéből és könyvei borítójáról is jól ismert szakács irányításával három olyan receptet készítettünk el, amelyhez jó minőségű olaj kell.
Füstölt pisztráng saláta almával, dióval és zellerrel
Hozzávalók: 10 dkg füstölt pisztráng, 3-4 zellerszár, 1 db zöldalma, 4 szem aszalt szilva, 1 marék dió
A majonézhez: 2 tojás sárgája, 2 dl olaj, 1 tk dijoni mustár, csipet só, fél citrom leve, fehérbors, porcukor, 2 ek tejföl
A tojást a mustárral elkeverjük és lassan hozzáöntve az olajat, habverővel simára keverjük. Ízesítjük a többi hozzávalóval. A zöldségeket és a diót metéltre vágjuk és belekeverjük a dresszingbe. Tálalásnál a tetejére tesszük a füstölt pisztrángot.
A fortély, amelytől látványosabb lesz a kezdet: Az előétel vagy saláta készítésekor fordíts külön figyelmet a hatásos tálalásra. Mi magvas barna kenyeret vágtunk háromszögformára, és erre tettük rá a salátánkat. A megpirított szendvicskenyér is megteszi, a lényeg, hogy így látványosabb és teljesebb is lesz az előétel.
Borjúkaraj bazsalikomos kecskesajttal és sütőben sült zöldségekkel
Hozzávalók: 80 dkg borjúkaraj, 1 csokor bazsalikom, tengeri só, 15 dkg kecskesajt, 2 szál sárgarépa, gyökér, paszternák, olaj, esetleg zsálya, kakukkfű, rozmaring, 3 dkg margarin
A zöldségeket megtisztítjuk, ha kell, hosszában félbevágjuk. Zsírpapírral bélelt tepsire fektetjük, megszórjuk sóval, friss fűszernövényekkel és meglocsoljuk olajjal. Forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A karajt 4 egyforma szeletre vágjuk. Kevés olajon mindkét felén elősütjük, majd enyhén megsózzuk. A kecskesajtot elkeverjük az apróra vágott bazsalikommal és kevés margarinnal. 160 fokra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük.
A fortély, amelytől minden puha lesz: A nem szárnyas húsokat süsd elő olajban, hogy rövid sütési idő után is biztosan omlós ételt vegyél majd ki a sütőből. A zöldség legegyszerűbb elkészítési módja, ha sütőpapíron sütjük forró sütőben. Így semmit nem veszít az ízéből, mégis minden finom omlós lesz – csak arra kell figyelni, hogy a zöldségek a vágott, egyenes felületükkel feküdjenek a tepsire. Még fordítani sem szükséges őket!
Lágy csokoládétorta narancsos mascarponéval
Hozzávalók tortához: 225 g olaj, 375 g sötét nádcukor, 2 tojás, 1 tk vanília kivonat, 100 g étcsokoládé, 200 g liszt, csipet só, fahéj, 1 tk szódabikarbóna, 2,5 dl forró víz
Hozzávalók a krémhez: 10 dkg mascarpone, 1 db narancs, 1 ek vanília aroma
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Az olajat, a cukrot, a vaníliát, a tojást habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk a csokoládét. Ezután váltakozva adjuk hozzá és keverjük bele a forró vizet és a lisztet. Margarinnal kikent, liszttel szórt őzgerinc-formába töltjük. 190 fokon 30 percig, majd 175 fokon 15 percig sütjük. A mascarpone krémet összekeverjük a narancs lereszelt héjával és a vanília aromával, majd tálalásnál egy gombócnyit a tortaszelet mellé helyezünk.
A fortély, amelytől minden a megfelelő állagú lesz: A csokoládé folyamatos felügyeletet igényel, mert vízfürdő felett is képes odakapni. Ha nagyobb vendégségre készülsz, és több formát teszel a sütőbe, akkor figyelj a készülék falához közelebb lévő sütire, mert az könnyebben megéghet. Teszteld a süti belsejének állagát egy hosszú hústűvel; ha már nem folyós, kész van.
És a fortély, amely általánosságban kell a főzéshez: „Légy merész! A bátorság az egyetlen, amire mindenképpen szükség van a konyhában” – bíztat mindenkit Bereznay.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez