Bemelegítés az eperszezonra
Kevés olyan desszert van, ami nem a túlzott édességével, díszítésévél, formájával akar hivalkodni, hanem visszafogott, de harmonikus ízeket hoz. Az amerikai sajttorta, ami a mi szánk íze szerint inkább tekinthető túrótortának, pontosan ilyen szelíd sütemény. Nem túl édes, sőt, a krémsajt jellege miatt inkább van néha egy kis sós beütése. Engem egyébként is nagyon izgatnak az édes-sós ízpárok, és mivel ennek a tortának nagyon nagy skálán mozog a cukortartalma (van olyan recept, ami alig tesz bele, és van, amelyik agyon cukrozza), mi is bátran játszhatunk a tónusokkal ahogy szeretnénk.
Ha még kellenének érve a sült sajttorta mellett, akkor azt is elmondanám, hogy nagyon egyszerű, tipikusan olyan étel, amit bárki el tud készíteni. Nem kell például tészta sütéssel bíbelődni, csak vegyünk valamilyen édes kekszet, és daráljuk le. Olvasszuk fel a vajat, és keverjük el a keksz morzsával. Csak annyira kell nedvesnek lenni, hogy szépen ki tudjuk vele nyomkodni a tortaformánk alját, amit előtte sütőpapírral kibéleltünk. Hogy szép egyenletes legyen a massza, egy evőkanál domború felével egyengessük el. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a citromlevet, és a porcukrot tegyük egy keverőtálba és robotgéppel keverjük ki. A tojásokat verjük fel, habosítsuk ki. A sajtos és a tojásos masszát öntsük össze, adjunk hozzá 2 kávéskanál keményítőt, és keverjük jól el. Már önthetjük is a keksz masszával kibélelt formába. Toljuk 170 fokra előmelegített sütőbe és egy jó háromnegyedórát süssük. Ha már kicsit barnulni kezd a teteje, akkor kezd jó lenni.
Az öntethez az epreket mossuk meg és kockázzuk fel. A cukorral és egy nagyon kevés vízzel addig főzzük, amíg szép, sűrű, lekvár szerű szószt nem kapunk. A formából kiszedett, és kissé kihűlt tortára halmozzuk az eper öntetet, és pár friss eperszemmel díszítsük. Aki türelmetlen, mint ahogy én is az voltam, az rögtön neki eshet és vághat a tortából egy szeletet, de ilyenkor még eléggé remegős és ragad, úgyhogy a ráérősebbeknek azt ajánlom, pár órát pihentessék a hűtőben a sütit, mielőtt megvágnák.
Amerikai sajttorta eper öntettel:
25 dkg édes keksz
10 dkg olvasztott vaj
50 dkg mascarpone
25 dkg tejföl
20 dkg porcukor
1 citrom leve
2 egész tojás
2 tojás sárgája
2 kávéskanál keményítő
25 dkg eper
5 dkg cukor
fél dl víz
friss eper a díszítéshez
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez