Beigli torta
Karácsony elképzelhetetlen beigli nélkül, igazi hungarikum. Ez a recept egy olyan finomság amelyet más ünnepeken is elkészíthetünk. Másrészt csak ismételni tudom a hitvallásom: ami finom az most már egészséges is!
Az alábbi változat, mondhatni kettő az egyben, ugyanis egy sütéssel rögtön kétféle ízben készítjük ez a finomságot. Nincs repedés, hasadás, mint általában a beigli sütésnél. Különlegessége ennek a beiglinek, hogy minden szempontból megfelel a nem savasító sütik kritériumainak. Nincs benne élesztő, cukor és semmi tej, - tojás. Egy vegán bejgli változat. Így bátran elkészítheti és fogyaszthatja az is aki cukorbeteg, candidás, vagy lúgosítani szeretne, de azért karácsonykor nem szívesen hagyja ki a beiglit!
Tészta: 430 g világos tönköly liszt; 200 g nem hidrogénezett bio margarin; 40 g nyírfa cukor; 1,2 dl víz vagy növényi tej; 1 zacskó foszfát mentes sütőpor; 1 csipet só
Dió töltelék: 300 g darált dió; 80 g nyírfa cukor; 1 db narancs reszelt héja és leve; 1 dl növényi tej; 3 evőkanál cukormentes sárgabarack lekvár; 1kk alma sűrítmény; 1 kk vanília kivonat
Mák töltelék: 300 g darált mák; 80 g nyírfa cukor; 30 g áztatott mazsola; 1/2 citrom leve és héja; 2 db reszelt alma; 1 dl növényi te0;j 1 kk vanília kivonat
Puding krém: Ez akár el is hagyható; 1 tasak vaníliás bio puding por; 1 evőkanál nyírfa cukor; 300 ml növényi tej
Torta lekenéséhez: 4 evőkanál növényi tejszín; 2-3 evőkanál méz vagy agave szirup
Először elkészítjük egyenként a töltelékeket. A darált diót a hozzávalókkal (kivéve a lekvár), összekeverjük és lassú tűzön főzni kezdjük, állandó kavarás mellett. Amikor “felrottyant”, félre húzzuk és hozzá keverjük a lekvárt. Majd hűlni hagyjuk. A mák tölteléknél szintén összekeverjük a hozzávalókat (kivéve az almák) és lassú tűzön, állandó kavarás mellett főzzük. Az almákat lereszeljük nagy lyukú reszelőn és utólag hozzákeverjük a töltelékhez, majd hűlni hagyjuk. A puding krém készítésénél a port először csomómentesen elkeverjük a növényi tejjel és utána hagyományos módon elkészítjük a pudingot. Fontos, hogy ne legyen túlságosan híg. Amíg hűlnek a krémek összegyúrjuk a tésztát. Először a száraz, majd a nedves hozzávalókkal keverjük össze és kézzel, vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk a tésztát. A hűtőben fél egy órát pihentetjük. Miután kivettük a hűtőből még egyszer alaposan összegyúrjuk kézzel a tésztát és kettő , kb. 0,5-1 cm vastagságú lapot nyújtunk ki belőle.
Egy 26 cm-es átmérőjű tortaforma segítségével két alapot szúrunk ki a tésztából. Az egyik az alja lesz, a másik a teteje. Az alját belehelyezzük a kapcsos tortaformába, megszúrkáljuk egy villa segítségével. A forma oldalát is körbe bevonjuk tésztával, kézzel összedolgozzuk a torta alját az oldalával. Megtöltjük a töltelékekkel. Körbe csiga formában rakjuk a töltelékeket, vagy készíthetjük fele-fele arányban is megosztva a tortát a kétféle töltelékkel. Én a csigaformát választottam, így egy szeletben mind a három töltelék szerepel. Körbe ragjuk tetszőlegesen a diót vagy a mákot, utána következhet a dió vagy puding, vagy megcserélve, kinek mi a szimpatikus. A torta tetejét kiszúrtam fenyő mintájú süti kiszúróval és így helyeztem rá a lapot torta tetejére. Oldalát kézzel összedolgozzuk. A kivágott fenyő mintákkal díszítettem a fedő lapot,majd növényi tejszínt elkeverünk mézzel, vagy agave sziruppal és ezzel kenjük le a tortát, hogy szép fénye legyen. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 percig sütjük.
Szabóné Papp Emőke - Fittanyuka
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez