Bazsalikomos töltött paradicsom tzatzikivel
Mostanában rákaptam a könnyű, nyári ételek elkészítésére, mert nemcsak a gyomromat kímélik ezek a menük, de időm is sokkal több marad másra. Ez a töltött paradicsom tipikusan vegetáriánus ételként is értelmezhető, ha nem rak az ember szalonnát a töltelékbe. Én most raktam, és bevallom, nagyon jól esett.
Válasszunk a zöldségesnél nagyobb, ép héjú paradicsomokat, kb 7-8 darabot. Mossuk meg őket, és vágjuk le a kalapjukat. Egy kanál segítségével vájjuk ki a húsukat, de nehogy kidobjuk, mert az fog kelleni később a töltelékhez. Egy tepsit olajozzunk ki és helyezzük bele a paradicsomokat. A szalonnát kockázzuk fel és pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha már eléggé kiengedte a zsírját, akkor szedjük ki, majd a szaftra dobjuk rá az apróra vágott hagymát. Kicsit dinszteljük, és akkor jöhet a rizs. Pár percet piríthatjuk őket együtt, majd öntsük fel az egészet alaplé és fehérbor keverékével. Fedő alatt addig főzzük, amíg majdnem minden nedvességet magába szívott a rizs. Közben egy másik serpenyőbe dobjuk bele a paradicsom kivájt belsejét, adjunk hozzá egy nagy marék apróra vágott bazsalikomot, sót, borsot, egy kanál cukrot, és forraljuk fel. Ha kész, akkor keverjük el a paradicsomos szószt a rizzsel, az előzőleg lepirított szalonnával, és egy üveg lecsöpögtetett gombával. Ezt a keveréket adagoljuk a paradicsomok belsejébe, mindegyik tetejére tegyünk egy szál bazsalikomot, és szórjuk meg reszelt sajttal. 180 fokos sütőben 15 percet süssük fólia alatt, majd 10 percet fólia nélkül.
A tzatzikihoz egy kígyóuborkát alaposan mossunk meg, majd reszeljük le. Sózzuk le a reszeléke, és hagyjuk állni fél órát, hogy levet eresszen. Ha letelt az idő, öntsük le a levét, és mossuk le róla a sót. Egy doboz tejfölben keverjük el az uborkát, reszeljünk hozzá egy jó nagy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és friss kaprot adjunk hozzá. A két fogás remekül kiegészíti egymást, egy pohár fehér borral pedig kifejezetten tökéletes nyári ebéd vagy vacsora.
Bazsalikomos töltött paradicsom:
- 7-8 nagyobb paradicsom
- 1 fej hagyma
- 1 bögre rizs
- 15 dkg húsos szalonna
- 1 üveg üvegben eltett gomba
- 3 dl zöldség alaplé
- 2 dl száraz fehér bor
- friss bazsalikom
- só, bors
Tzatziki saláta:
- 1 fej kígyóuborka
- 2 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- friss kapor
- só, bors
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez