Barátunk a rost!
Töltődj fel rostanyagokkal és számolj le a súlyfelesleggel! Elképzelhető, hogy a legutóbbi szülinapodat egy hívatlan vendég társaságában töltötted: egy plusz feles kilóval, vagy öttel.
A test anyagcseréje természetes folyamatok következtében lelassul a negyvenes éveinkre. Ha mindehhez hozzávesszük az időről-időre fokozódó stresszt, a csökkenő fizikai aktivitást, és ha a tetejében még egy kicsit el is engedi magát az ember és nem ügyel kellő mértékben a helyes táplálkozásra, könnyű elindulni a lejtőn és a kilók alattomosan felkúszhatnak ránk. Nincs varázstrükk, hogy hogyan tartsuk távol a nemkívánatos kilókat, de a Harvard Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a nőknél, a rostanyag-fogyasztás és az alacsonyabb testsúly között. Ennek lehet az oka a rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek, melyek eltelítenek, teltségérzetet adnak, ezáltal kevesebb az esélye annak, hogy az ember túleszi magát. A gyomor lassabban emészti meg a rostban gazdag ételeket, ennek következtében ritkábban nyúlunk egészségtelen nassokhoz a főétkezések között. Bár a mechanizmusa ennek az összefüggésnek egyelőre tisztázatlan, tanácsosnak tűnik a magas rosttartalmú ételek beiktatása az étkezések közé a nap folyamán. Íme néhány egyszerű tipp a rostanyag bevitel emelésére, megcélozva a napi 21-38 g közötti tartományt.
Reggelire: A gabonapehely kiváló választás szederrel a tetején.
Ebédre: Készíts szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből, pl. rozskenyérből. Majonéz helyett tegyél rá humuszt, 2 evőkanál már fedezi a napi ajánlott rostanyag bevitel 8 %-át. Végül turbózd fel friss zöldségekkel, pl. paradicsommal és jégsalátával.
Uzsonnára: Nassolj egy kevés pattogatott kukoricát vagy mandulát körteszeletekkel.
Vacsorára: Főzz ki egy nagy fazék teljes kiőrlésű spagettit és tálald párolt brokkolival. Tipp: A brokkolit roppanósra párold, minél tovább főzöd a zöldségeket, annál több értékes tápanyagot veszítenek magukból.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez