Bajor cipó magyar módra
Éreztétek már, ahogyan a friss kenyér illata átjárja az otthonotokat és melegséggel tölti el a szíveteket? Azt gondolhatnánk, hogy egy igazán jó cipó sütése bonyolult és hosszú órákat vesz el életünkből, ám az alábbi példát tekintve, ez nem így van. Ízletes, és csodálatos házi kenyér kerülhet az asztalra, egészen rövid idő alatt.
Ezt a „titkos receptet”, a bajoroktól lestem el, és mondhatom ügyes húzás volt. Azóta különféle variációkban készítem, ezt a cseppet sem bonyolult kenyérkét.
Hozzávalók:
3,75 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 10 dkg őrölt mandula + 30 szem a díszítéshez, ½ kiskanál sáfrány / ezt én kihagytam / 2 evőkanál rum, 17,5 dkg vaj, 1 kg búzaliszt, 3 tojássárgája, 2 tojás, 13 dkg mazsola.
Így készül:
1. Készítsünk kovászt a 3 evő- kanál tejből, az élesztőből és a két kiskanál cukorból.
2. Az őrölt mandulához keverjük hozzá a sáfrányt és a rumot. Gyúrjuk össze a kovászunkat, a liszttel, 2 tojás- sárgájával, a két egész tojással, a cukorral, tejjel, olvasztott vajjal, a sóval, a 10 dkg mazsolával és az őrölt mandulával.
3. Letakarva kelesszük 30 percen át.
4. A tészta negyedéből sodorjunk két rudat, a többi maradékból pediglen, formáljunk egy gömbölyű kenyeret. (ha kellően megkelt a tésztánk, méretes cipónk lesz belőle)
5. Tegyük rá keresztben a rudakat, majd kenjük meg a kenyerünket tojás sárgával, szórjuk rá a hámozott mandula szemeket, a maradék mazsolánkat és toljuk be a sütőbe. (nem kell kemence hozzá)
6. Süssük 45 percig, 180 C⁰ fokon
A végeredmény, egy ropogós, gusztusos, finom húsvéti cipó.
/ jómagam, már évek óta megsütöm ezt a kenyeret az ünnepi alkalmakra, de van, hogy egy egyszerű hétköznapon is. Többféleképpen variálom, előfordul, hogy az édes íz helyett, fűszeres változatban készítem, ilyenkor is kihagyom a sáfrányt, helyette borsot, fokhagymát, bazsalikomot használok, a mandulát sem mindig alkalmazom, és van, hogy kolbásszal töltöm meg.
Legyen bár édes, sós, kerek, hosszúkás, mindegy is, hiszen a házi kenyérnek nincs párja a világon! Jó étvágyat hozzá!
Frenyó Krisztina
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez