Baba - Mama Fitt: gyümölcsös mákkuglóf
Ez a desszert nagyon gazdag szerves kalciumban, hiszen a mákban nagyon sok kalcium van, ezért érdemes beépíteni a kicsik és felnőttek étrendjébe egyaránt. Ajánlom gyerekeknek és anyukáknak is!
Azoknak is kedvez ez a finomság, akik tej, - tojás, és gluténallergiában szenvednek, cukorbetegek, fogyni szeretnének vagy „egyszerűen” csak egészségtudatosak! A sütemény fő összetevője a mákliszt. A mákliszt készítése során a mákszemeket finomra őrlik, miután vegyszermentesen kisajtolják az olaját. 30 % - kal magasabb a mákliszt beltartalmi értéke, mint a sima őrölt máké, mert sokkal több rostot, fehérjét, valamint ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor a búza, vagy tönkölybúzához képest kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz (280kcal/100 g), valamint az elkészített ételnek finomabb ízt kölcsönöz. Sütésre és sűrítésre egyaránt használható, mivel nagy mennyiségű folyadékot vesz fel. Sütés közben nem keletkeznek benne káros anyagok, miután az olaját kisajtolták. A máklisztet még értékesebbé teszi magas kalcium, magnézium, és vastartalma.
Piros gyümölcsös mákkuglóf
Hozzávalók:
200 g mákliszt
100 g mandulaliszt
80 - 100 g nyírfacukor
6 evőkanál kókusz olaj
1 tasak foszfátmentes sütőpor
késhegynyi bourbon vanília
1/2 citrom leve és reszelt héja
250 ml víz vagy növényi tej
Öntet: friss vagy fagyasztott piros, erdei gyümölcsök, 1 evőkanál nyírfacukor, 1 kávéskanálnyi citromlé, késhegynyi agar – agar, vagy útifűmaghéj őrlemény (növényi,- természetes zselésítő)
Elkészítése:
A sütemény elkészítésénél először a száraz hozzávalókat keverjük össze: Mákliszt, mandulaliszt, nyírfacukor, sütőpor, vanília őrlemény, citrom reszelt héja, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat, mint a kókusz olaj és a növényi tej, robotgép segítségével homogén masszává dolgozzuk össze. A kuglóf formát, ha szükséges vékonyan kikenjük olajjal, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 C fokon 35 - 40 percig sütjük. Az utolsó 15 percben a hőfokot 150 C fokra csökkentjük. Miután teljesen kihűlt, csak utána borítjuk ki a süteményt a formából.
Az öntethez a gyümölcsöket a nyírfacukorral, citromlével és az agar – agarral vagy útifűmaghéj őrleménnyel alaposan összekeverjük és alacsony lángon főzni kezdjük. Forrástól számítva, további 2-3 percig főzzük és készen is van az öntetünk, lehúzhatjuk a lángról.
Tálalásnál a kuglóf szeletre öntjük a langyos öntetet. Ha nem kívánjuk a gyümölcsöket hőkezelni, akkor egyszerűen összeturmixoljuk a citromlével és a nyírfacukorral a friss gyümölcsöket. Erjedésgátlónak ne feledjünk csipetnyi fahéjat vagy bourbon vaníliát beleszórni. Agar - agar ebben az esetben, természetesen elhagyható.
Szabóné Papp Emőke- Életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez