Baba Mama Fitt: gyümölcsös kölesfelfújt
Megint egy nagyszerű példa arra, hogy a köles milyen sokféleképpen elkészíthető! A köles az egyik legjobban lúgosító gabonaféle, magas tápanyag és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, semleges íze miatt édesen, sósan egyaránt készíthető. Ideális kisgyerekeknek is, hiszen könnyen emészthető, gluténmentes gabona. Anyukáknak alakbarát desszert,- finomság, magas kovasav tartalma miatt építi, táplálja a hajat, körmöt és a bőrt.
Hozzávalók:
250 g köles
maréknyi mazsola
maréknyi aszalt sárgabarack
maréknyi dió, vagy mandula
1 alma
1 narancs leve, kevés a reszelt narancs héja
(legjobb a bio, ha megoldható, mert akkor a vegyszereket nem sütjük bele, amelyeket a héja tartalmaz)
3-4 evőkanál méz vagy agave szirup
70 g bio margarin
3 dl rizs tej
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál kókusz cukor vagy nyírfacukor
1 kávéskanálnyi fahéj
késhegynyi bourbon vanília őrlemény
kókuszreszelék a díszítéshez
Elkészítése:
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk, és a rizstejbe áztatjuk 30 percre. Közben a kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor picit hűlt hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket a tejjel együtt, belereszeljük az almát, sütőport, narancs levét belefacsarjuk, és jól összekeverjük, hagyjuk, hogy a köles magába szívja a tejet, lefedve picit pihentetjük, majd hozzáadjuk az agávé szirupot, margarint, fűszereket, diót vagy mandulát. A narancs héjából vékony csíkokat vágunk, és szintén beleszórjuk. Egy tűzálló üveg tálat kikenünk kevés margarinnal és beleöntjük a masszát, tetejét megszórjuk a kókusz cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje picit megpirul. Tálaláskor a tetejét megszórjuk kókusz reszelékkel.
Szabóné Papp Emőke – Életmódtanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez