Az olasz gasztronómia
Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, a legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel fogyasztják. Az olasz konyha lényegesebben egészségesebb a magyarnál, hiszen több zöldséget használnak, és a nálunk elterjedt sertészsír helyett olivaolajat használnak. Ugyanakkor vonható párhuzam a két ország szokásai között, hiszen tőlük vettük át a vörös-és fokhagymát, valamint a száraztésztát.
Előételeik között a tésztáké a főszerep. A legnépszerűbb a makaróni és a spagetti, melyeket frissen főznek és olivaolajjal kevernek össze. A tésztákat kevés öntettel tálalják, ami főként paradicsomból áll. Rengeteg töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, raguval, vagy reszelt sajttal meghintve, csőben sütve tálalnak. A pizza alapja is tészta, amit egyesek párhuzamba állítanak a magyar lángossal.
A húsfogyasztásuk roppant változatos. A tenger közelsége miatt sok halat és rákot fogyasztanak. A partoktól messzebb inkább szarvasmarhát, birkát, kecskét, vadakat és szárnyasokat fogyasztanak. A húsokat jellemzően oregánóval és rozmaringgal fűszerezik. Zöldségekből gyakran készítenek előételt, de használják köretként is. Legszívesebben kelbimbót, articsókát, padlizsánt és gombaféléket fogyasztanak.
A levesek elkészítésénél az figyelhető meg, hogy sós vízben főznek, majd olvasztott vajjal krémesítenek. Leghíresebb levesük a minesztra, ami egy metltre vágott zöldségekben igen gazdag fogás. Ismert még a húslevesük, amely marhahúsból, sonkából és kolbászból készül. Leveseikhez a magyar háziasszonyokkal ellentétben nem tejfölt, hanem tejszínt használnak.
Kiváló boraik vannak. Aperitifként szolgálják fel a cinzano nevű bort, a grappát pedig az étkezés záró elemeként adják. Legismertebb boruk a chianti.
Közkedvelt édességük a mascarpone sajttal készült tiramisu , és a profiterrol. Legendásan finom a fagylajtjuk, ezt én magam is alátámasztom. Egy kiadós ebéd után semmiképpen ne hagyjátok ki az igazi, olasz fekete kávét!
Remélem, kedvet tudtam csinálni az itáliai gasztronómiához!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez