Az ezer arcú édesburgonya - recept ötletek az egyik legegészségesebb szénhidrátforráshoz
Szerencsére hazánkat is elérte az édesburgonya népszerűsége, így már majdnem olyan könnyen hozzáférhető szénhidrátforrássá vált, mint a jól megszokott, ám kevésbé egészséges rokona. Akár ezerféle módon felhasználható mind a sós vagy édes ételekhez. Most néhány olyan különleges receptet válogattunk össze nektek, amik nem csak diétához, de akár egy hétköznapi vacsorához is tökéletesek.
Édesburgonyás gofri
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
4 db tojás
5 dl tej
30 dkg liszt
7,5 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csipet só
1 ek reszelt narancshéj (elhagyható)
1/2 csomag sütőpor
porcukor
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd 20 perc alatt puhára főzzük. A lisztet, egy csipet sót, a vajat, a sütőport, a reszelt narancshéjat, a rumot és a tojások sárgáját összekeverjük. A tejet langyosra felmelegítjük, hozzáadjuk a villával összetört, kissé pépesített édesburgonyát, és az így kapott masszát a lisztes keverékkel összedolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk.1 óráig állni hagyjuk a masszát, érdemes letakarni. Az így kapott masszát gofrisütőben kisütjük, majd porcukorral tálaljuk.
Édesburgonya krémleves
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
1 fej hagyma
2 db szegfűbors
1 l alaplé
1/2 mokkáskanál koriandermag
1/2 mokkáskanál római kömény
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
só
bors
2 dkg vaj
1/2 doboz konzerv kukorica
Elkészítés: A felaprított vajban megpirítjuk. Rádobjuk a meghámozott, kockákra vágott édesburgonyát, felöntjük a levessel. Felforraljuk, majd puhára főzzük benne az édesburgonyát.A szegfűborsot, római köményt és koriandert mozsárban megtörjük, a gyömbérrel és a borssal együtt a leveshez adjuk. Simára turmixoljuk, majd beletesszük a kukoricát, egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk is.
Édesbugronyás brassói
Hozzávalók:
25 dkg édesburgonya
25 dkg csirkemell filé
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál kókuszzsír
só
bors
pirospaprika
chili
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokon, alsó-felső sütésen 15-20 perc alatt megsütjük. A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Egy serpenyőbe tesszük a kókuszzsírt, ráöntjük a fűszeres húst, felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús teljesen megpuhult, fedő nélkül kicsit sütjük még.A sült édesburgonyát is hozzákeverjük, és 1-2 perc alatt összesütjük.
Édesburgonyás lepény:
Hozzávalók:
3 db burgonya
3 db édesburgonya
1/2 tk őrölt római kömény
olaj
só
Elkészítés:
Mindkét fajta burgonyát meghámozzuk és durvára reszeljük. Megszórjuk sóval és a római köménnyel, majd alaposan összekeverjük. Egy tapadásmentes serpenyőben felhevítünk 3 ek olajat. Beletesszük az elvegyített reszelt burgonyát és fakanállal kevergetjük, amíg felszívja az olajat. Szükség esetén még egy kis olajat adunk hozzá, hogy formázható legyen. A fakanállal laposra nyomkodjuk, és 5 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Melegen tálaljuk.
kép forrás: blog.weeklyfig.com
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez