Az év legtrendibb és legfinomabb édességei
Az élet minden területén megvannak a maga trendjei. A gasztronómiában, egészen pontosan a cukrászatban sincs ez másképp, így összegyűjtöttük nektek, hogy melyek azok az édességek, amelyek megérdemlik a legdivatosabb címet.
Nem véletlenül találkozunk oly sokszor a foodporn kifejezéssel, hiszen ma már nemcsak az ételek íze számít, hanem a kinézete is. Próbálják a legtöbbet kihozni mindenből, találást, díszítést illetően. A cukrászatban ez különösen hangsúlyos szerepet kap, a sütemények, torták mára már szinte műalkotásokká nőtték ki magukat, mindennek pedig csak a képzelet szab határt.
Macaron: A macaron talán a legdivatosabb édesség címét is bezsebelhetné, hiszen túlzás nélkül az egész világot meghódította ez az aprócska sütemény. Elkészítése pontosságot, szakszerűséget igényel, de persze ez nem azt jelenti, hogy otthon ne próbálkozhatnánk meg vele. A rengeteg féle színben pompázó kis korongok Franciaországban örvendenek a legnagyobb sikernek, a híres cukrászda, a Ladurée például neves divattervezőkkel is együttműködött, megalkotva így limitált kollekciójaikat. A cukrászat és a divat összefonódásának eredménye Lanvin, Christian Louboutin, Marni és John Galliano macaronok lettek. Saját napot is kapott az édesség, március 20-án ünnepeljük a Macaron Napot.
Fánk: Erről az édességről már nemcsak a nagymama frissen sült fánkjai, házi lekvárral jutnak eszünkbe, hanem különféle mázokkal bevont donutok is. Mindenféle ízben, töltelékkel, díszítésben kapni már fánkokat, az emberek pedig szó szerint megőrülnek érte. A Dunkin’ Donuts, ahol anno egyébként még Madonna is dolgozott, 1950 óta látja el az embereket ezekkel a finomságokkal, így abszolút nem új keletű a dolog. Természetesen már hazánkba is bekígyózott a dolog, így mi sem maradunk ínycsiklandozó fánkok nélkül.
Sajttorta: A sajttorta rengeteg variációja ismert, országonként eltérő, hogy mivel és hogyan készítik. A New York cheesecake talán az egyik legismertebb, de Ázsiában is készítenek hasonlót, ott teával ízesítik, de olyan is előfordul, ahol sütés nélkül készítik. Ezen felül egy olyan jó alap, amit szinte tényleg bármivel megbolondíthatunk, ízlésünknek megfelelően. Többek között ez is lehet sikerének titka, no meg persze, hogy isteni finom. Elkészítése sem bonyolult, bátran belefoghat szinte akárki.
Cupcake: A muffinok szuper gyorsan és igazán könnyedén elkészíthető desszertek, nem beszélve arról, hogy itt is végtelen a lehetőségek száma. Nem csoda tehát, hogy a cupcake ekkora kedvenc lett, hiszen végül is nem más, mint muffin, krémmel a tetején. Persze ez így azért nem teljesen helytálló, de nagyjából ez a helyzet. Mondhatnánk azt is, hogy muffin luxus kiadásban. A cupcake ugyanis gyönyörűen díszített, szemkápráztató édesség, aprócska tortácskák, amik bármilyen eseményen megállják a helyüket.
Cakepop: A cakepop is az utóbbi években lett ilyen trendi a gasztronómiában. Rendkívül édesek, és nem csak ízüket illetően. A siker kulcsa itt is az, hogy bármit kihozhatunk belőle, kedvünkre díszíthetjük, évszaknak, alkalomnak megfelelően, és egy aprólékosan kidolgozott sütinyalóka ajándéknak sem utolsó. Játékosak, de ha kell elegánsak és nagyon jól mutatnak a süteményes asztalon.
Amerikai palacsinta: A palacsinta vastagabb tésztájú, amerikai változata is igen közkedvelt, a tányéron toronyként magasodva, sziruppal vagy gyümölcsökkel tényleg ellenállhatatlan! Az élvezeteket itt is halmozhatjuk, mehet minden, ami szem-szájnak ingere. De persze a hagyományos túrós, lekváros palacsinta is örök!
Mátay Dominika
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez