Anyu süt: joghurtos áfonyás muffin
Süssünk, süssünk valamit! Mert néha kell. Akár csak úgy vasárnap délutáni nasinak, akár tízórainak, vagy uzsonnának. Vagy csak úgy. Na akkor tessék! Itt van a világ legegyszerűbb összedobálós sütije. Mert persze vannak napok, amikor szívesen készítünk linzertésztát, meg sütünk bonyolultabb dolgokat, de néha nagyon jó csak úgy gyorsan összedobni valamit, amikor jön a csillapíthatatlan édességigény. S hogy ne legyen azért annyira egészségtelen a dolog, a gyorsaságon kívül az egészségre is ügyelni lehet ennél a receptnél.
A teljes kiőrlésű liszt és a nádcukor (avagy nyírfacukor) használata mellett a receptben szerepel joghurt, ami remek kalcium-forrás, és csekély kalóriaértékű. Ráadásul az antioxidánsokban rendkívül gazdag kékáfonya lesz, ami gazdagítja és elvarázsolja ezt a könnyen elkészíthető muffint, amelyet a joghurt poharának köszönhetően méricskélés nélkül is össze tudunk állítani.
Hozzávalók:
1 pohár natúr joghurt (2 dl)
1 pohár tönkölyliszt
1 pohár nádcukor
vanília (1 cs. cukor, vagy 1 kanál vaníliakivonat)
1 teáskanál szódabikarbóna
3 egész tojás
1 dl étolaj
őrölt fahéj
25 dkg kékáfonya
Elkészítés: A tojásokat nem választjuk szét, egészben mehet a tálba. Egy pohár natúr joghurt szintén. A poharat nem dobjuk el, azzal mérjük ki a lisztet, a cukrot is. Hozzá egy kevés vanília, egy kiskanál szódabikarbóna, és még kb. 1 dl étolaj. (nem olívaolaj, azzal nem jó sütni, hanem napraforgó). Ezt így, ahogy van, nagy mozdulatokkal összekeverjük, nem feltétlenül kell hozzá robotgép, de azért legyen kellőképpen habos. Ízesítjük ízlés szerint legalább 3-4 teáskanál fahéjjal. Egyenletesre elkeverjük. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük és beleszórjuk a tésztába. Papírkapszlikkal kibéleljük a muffintepsit (ez fontos, mert az áfonyától képes lenne beleragadni, így viszont nem fog). Belekanalazzuk a masszát. 180 fokon sütjük, kb. 30-40 percig, sütőtől függően. Kitűnő uzsonnasütemény.
Szerző: Anyakanyar
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez