Anyu süt: almás kosárkák
Gyors desszertként, mi most ismét a klasszikus, megunhatatlan almás sütire gondoltunk, ezúttal egy kicsit másképp elkészítve.
Az almás pite hagyományosan ugyebár linzertésztából készül, de készíthetünk almás muffint, kevert tésztából is. A rétes megint egy másik eset, és most mi a leveles tésztához nyúltunk. A leveles tésztában az a jó, hogy bármikor lapulhat otthon 1-2 csomag a mélyhűtőben, és ha váratlan vendégek jönnek, vagy a családon hirtelen kitör az édességigény, csak előkapjuk és varázsolunk vele egy jót. Most is így történt, így készültek el muffin-tepsiben az almás kosárkák.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
3-4 db nagyobb alma
5 dkg vaj
8-10 dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
vanília kivonat
őrölt fahéj
kandírozott narancs
szeletelt mandula
Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, kevés citromlét facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg. A leveles tésztát kinyújtjuk, és 12 egyforma kockára vágjuk. Kibéleljük vele a muffin-tepsinket, ügyelve arra, hogy egy picit kilógjon, de azért ne érjenek össze a kosárkák. Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és nádcukrot karamellizálunk benne. Ebbe beledobjuk az almakockákat, mehet rá a citromunk reszelt héja, egy jókora kanál őrölt fahéj és egy csomag vaníliás cukor, vagy még inkább egy kevés vanília-kivonat. Megpároljuk az almát, és dobunk még bele ízlés szerint kandírozott narancshéjat is. Ha nincs otthon, mazsolával is pótolhatjuk, és ha kimarad, az sem dráma. Tudjátok, a mi receptjeinkre mindig az a jellemző, mi azt szeretjük, ha szabadon, elengedett kézzel, fantáziával, nem görcsölve lehet sütni-főzni. Ha kétszer nem lesz ugyanolyan a süti, sebaj! De azért általában mégis sikerül, hiszen aki szereti a fahéjat, az mindig bőkezű lesz vele, aki meg nem, az mindig ki fogja hagyni. De vissza a recepthez: az almatölteléket egyenletesen a kosárkákba halmozzuk, a tetejére pedig szeletelt mandulát szórunk. Mehet be a sütőbe, 180 fokon félóra alatt készre sül. Illatos, kívül ropogós, belül krémes és ízes csoda lesz belőle. Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!
Szerző: Anyakanyar
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez