Anyu receptje: Ricottatorta gyümölcsökkel
A ricottát, mint oly sok minden finomságot a gasztronómiában, Olaszországnak köszönhetjük. Az elnevezés szó szerinti fordítása: „még egyszer megfőzni”. Olasz sajt, mely bennünket inkább túróra emlékeztet, bár tulajdonképpen a túró is a sajt egy fajtája.
Többnyire a mozzarella készítése során visszamaradt tejsavót használják fel gyártásakor. Juh- és tehéntejből is készülhet. A ricotta éppúgy, mint a mozzarella, nem sokáig tárolható, felhasználása szinte azonnal ajánlott. Lágy ízének köszönhetően fűszeres ételek, de édességek alapanyaga is lehet. Eldolgozhatjuk tehát sütemények tésztájába is, de a canelloni töltelékének is fontos része, olyankor legtöbbször spenóttal párosítják. Édességek terén az étcsokoládéval is remekül kombinálható, de most egy olyan könnyű, minimális liszttel készülő desszertet ajánlunk, amely friss gyümölcsökkel igazán könnyű és egészséges fogás.
Hozzávalók:
3 tojás
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál vaníliakivonat)
1 kg tehéntúró
2 evőkanál liszt
3 evőkanál búzadara
3 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál szódabikarbóna
friss vagy mélyhűtött gyümölcsök
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A puha vajat összekeverjük a cukorral és a vaníliával, utána pedig egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját. Jól kikeverjük, ezután beleforgatjuk a ricottát, a citromlevet, és a reszelt citromhéjat, majd a szódabikarbónás liszt-búzadara keverék is mehet bele. Végül belekanalazzuk a tojáshabot is. A masszát vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt formába öntjük (26 cm-es kapcsos tortaforma), elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 50-60 percet sütjük. Amikor a sütőt elzártuk, a tortát még 15 percig benne hagyjuk. Ezután kivesszük, a süteményt éles késsel elválasztjuk a sütőforma falától és megvárjuk, amíg egészen kihűl. Szeleteljük és tálaljuk, gyümölccsel kínáljuk. Próbáljátok ki, nagyszerű és könnyű édesség!
Szerző: Anyakanyar
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez