Anyu főz: paradicsomos - diós tagliatelle
Tél van, hideg van. Jól esik a meleg vacsora. Órákat a konyhában állni viszont nem esik jól. Viszont van egy jó hírünk: a villámgyorsan elkészíthető fogás is lehet egészséges és finom. Erre bizonyíték az alábbi tésztaétel, amelyhez olasz szélesmetéltet, tagliatellét használunk, hiszen ezt általában minden családtag imádja, és vita nélkül megeszi bármikor.
Friss, likopinban és vitaminokban gazdag paradicsomból, sárgarépából készül a szósz, hozzá pedig diót ajánlunk. A dió nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, már néhány szem dió is segít normalizálni a koleszterinszintet. Naponta 5-10 szem dió elropogtatása nem csupán a vérerek rugalmasságát segít megőrizni, hanem az Omega3 zsírsavaknak és az antioxidánsoknak köszönhetően védi a szív egészségét. Vértisztító, serkenti az emésztést, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Kitűnő kombináció tehát az alábbi fogás.
Hozzávalók:
4 érett paradicsom vagy egy hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
1 sárgarépa
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
1 teáskanál vörösborecet
1 dl fehérbor
500 g tagliatelle
100 g durvára vágott dió
40 g frissen reszelt parmezán
Elkészítés: A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd éles késsel lehámozzuk a héját. Kockákra vágjuk. (ha konzervet használunk, akkor ezt megspóroljuk). A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük. Egy evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben felforrósítunk, az apróra vágott hagymát állandó kevergetés mellett közepes lángnál 5 percig pároljuk benne. Hozzákeverjük az ecetet és a fehérbort, majd a paradicsomkockákat és a reszelt sárgarépát, valamint a petrezselymet. Takaréklángon 25 percig főzzük. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük. A főzési idő vége előtt 15 perccel a szokásos módon, egy nagy edénybe odatesszük a tésztát főzni. A főzőlevet leöntjük, és a tésztát óvatos mozdulatokkal összekeverjük a szósszal. Közben egy kis serpenyőben a durvára vágott diót kislángon 5 percig pirítjuk. A reszelt parmezánnal egyetemben ezt is a tésztára szórjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Szerző: Anyakanyar
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez