Anyák napja alkalmából: Illatok
Ünnepeljük ma drága anyukáinkat, akik minden egyes nap fáradhatatlanul dolgoznak a mi boldogságunkért!
Azt az élményt már semmi sem hozza vissza, mikor gyermekként hajnali hatkor sokkal inkább a reggeli illata csalogatott, mintsem az ébresztőóra rángatott ki az ágyból. Azonban minden egyes alkalommal, amikor sikerül „reprodukálnom” gyermekkorom kedvenc ételeit, életre kelnek azok a boldog-édeskés otthonillatok: múlt, jelen és jövő összekapcsolódik. Minden családnak megvannak a saját „illatai”, melyek nemzedékről nemzedékre öröklődnek.
Íme az én reggeli „illatom”:
Oladuski, avagy orosz palacsinta:
Hozzávalók:
- 500 g kefír vagy joghurt
- 2 tojás
- 220 g liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- egy tasak vaníliás cukor
- 3 ek. porcukor
- 3 ek olaj + sütéshez
- 2 alma vékony gerezdekre vágva
Elkészítés:
Keverjük össze először a szilárd hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojást és fokozatosan a joghurtot, keverjük simára elektromos habverővel.
Hevítsünk fel három evőkanál olajat serpenyőben, majd adagoljuk a tésztát evőkanalanként és helyezzünk mindegyik palacsinta közepébe egy-egy gerezd almát. Süssük ki a kis palacsintákat. Időközönként pótoljuk az olajat.
Nincs jelentősége, hogy lekvárral, porcukorral vagy csak magában falatozom belőle - a varázslat mindenképpen megtörténik: egy pillanatra behunyom a szemem. Amikor kinyitom, a sarokban ott vár majd rám az álmosan hanyagul bepakolt iskolatáskám, előttem az asztalon pedig az uzsonnás zacskóm.
Nektek mi a kedvenc „illatotok”?
Virág Melinda - www.maisonnettedalla.com
Fotó: Kiss Antal
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez