Agyserkentő édesség
Legújabb kísérletezésem a lenmaglisztes, kakaós puffancs, amely a Paleo -Len lisztből készült, amely liszt nem más, mint a len préselési maradékának őrleménye.
Pozitív tulajdonsága, egyrészt, hogy magas a nyers növényi fehérje, nyers zsír (omega 3,-6) tartalma, szintén magas a rost tartalma és rendkívül alacsony a belőle készült sütemény glikémiás indexe és szénhidrát tartalma. Lúgosítás szempontjából, fontos, hogy alacsony szénhidrát tartamú ételeket fogyasszunk, még fontosabb annak aki fogyni szeretne, vagy pedig cukorbeteg!A szénhidrátokból cukor alkohol - glükóz képződik, ebből pedig savak, amit a szervezet a zsír raktárakban tárol. Ez a süti ilyen formában egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet és gyakorlatilag bármelyik napszakban fogyaszthatjuk. Tej,- tojás, cukor és glutén mentes. Szénhidráttartalma elhanyagolhatóan alacsony, a lisztnek egyáltalán nincs, csak rost és fehérje tartalma.
Hozzávalók:
2 evőkanál xilit
1 csapott kávéskanál por stevía
1/2 kávéskanál bourbon vanília őrlemény
2 evőkanál kókusz olaj
1-2 evőkanál kakaó
1/2 csomag foszfátmentes sütőpor
2 dl víz
1-2 dl növényi tej
120 g Paleo lenmagliszt
50 g mandula liszt
Kókusz olaj a sütéshez.
A száraz hozzávalókat összekavarjuk, majd hozzáadjuk a vizet és növényi tejet, kókusz olajat. Robot gép segítségével alaposan összekeverjük. Gyorsan sűrűsödik, a lenmag is a súlyának többszörösét tudja magába szívni folyadékból, gyakorlatilag igazi kötő anyag is egyben, tojás teljesen fölösleges még annak is aki amúgy fogyasztja. Kókusz olajat olyan edényben forrósítunk, amelyik egyáltalán nem ragad le és egy kiskanál segítségével halmokat szaggatunk és bő, forró kókusz vagy pálma olajban kisütjük, mindkét oldalukat. Majd papír törlőre szedjük és vaníliás xilitben megforgatjuk.
Tipp: Vaníliás xilitet is házilag készítettem. A xilitet darálón porrá daráltam, majd a bourbon vanília őrleménnyel vegyítettem. Az illata isteni és természetes!
Szabóné Papp Emőke- életmód tanácsadó
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez