A világ legdrágább ételei
Kilónyi marha, fél kg kávé, 50 dkg sajt, 20 dkg gomba és 10 dkg csokoládé. Akár egy szokványos bevásárló lista, de a számla milliós lehet.
1. Japán Kobe tartományából származó szarvasmarha húsa nemcsak ízletességének, drágaságának, hanem sajátos tenyésztési körülményeinek is köszönheti exkluzivitását. A rízsboros masszázs, hideg sörrel való itatás és a sok pihenés teszi igazán lággyá és értékes, egészséges zsírokkal telivé ezt a húskülönlegességet és talán ezért is kerül belőle egy kg kb. 150 000 forintba.
2. A világ legdrágább kávéjának – a Kopi Luwaknak – „utazása” nem mindennapi. És nemcsak azért mert az indonéz Nagy-Szunda szigetekről származik, hanem mert az ott élő közönséges pálmasodró avagy egy maláji ragadozó emlős ürülékéből válogatják ki a kávébabokat, miután az állat azt elfogyasztotta, és annak héját megemésztette. Az előállítás nem túl szalonképes, de a kávé különleges zamata miatt az igazi ínyencek így is adnak érte 1320 $-t kilónként.
3. A Pule sajt titka a szerbiai Zasavica természeti rezervátumban élő szamárfarmban rejlik. Az itt élő állatok tejéből készül - amiből naponta csak fél deci az adag egy-egy szamártól - ezért az 1000 eurós kilónkénti ár, mivel semmilyen más különlegesen drága összetevőt nem tartalmaz.
4. A legexkluzivabb gomba hallatán majdnem mindenki a szarvasgombára gondol, pedig ebben ismét Japán viszi el a trófeát, mert a világ legdrágább gombája a fenyvesekben termő matsutake, vagyis mattake gomba. Különleges fűszeres aromája van, 2000 $/10 dkg árát pedig ritkasága indokolja.
5. Francia fekete trüffel, 70 %-os Valrhona kakaómassza és szarvasgombaolaj. Ezek a legfontosabb összetevői a világ legdrágább csokoládéjának a Chocopologie-nak. A megalkotója Fritz Knipschildt séf, a mestermű ára pedig kb. 150 000 Ft/10 dkg.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez