A világ egyetlen tengeralatti étterme
A vendégek a tengerfenék 180 fokos panorámájában, az üvegfalon túl úszkáló halrajokban gyönyörködhetnek a kulináris élvezetek közben.
A Maldív-szigeteken található az a tizenkét férőhelyes, csupa üveg étterem, amely öt méterrel az Indiai-óceán felszíne alatt található. Déltájban a ragyogó napsütés miatt olyan fényár borítja be a kristálytiszta víz alatti vendéglőt, hogy még a pincérek is napszemüvegben szolgálnak fel – legalábbis a BBC online kiadásának utazási blogja így számolt be a Maldív-szigetek igazán különleges étterméről. A Hilton Maldives Resort & Spa Ithaa nevű éttermet a Mike Murphy Ltd. tervezte a Hilton Hotel lánc és a Crown Company felkérésére. A feladat egy forradalmian új létesítmény létrehozása volt, ami az extrém környezeti hatások ellenére is kielégíti a legmagasabb igényű vendégek óhaját.
Az Indiai-óceán felszíne alatt található, vibráló korallzátonnyal körbevett és kristálytiszta üvegbe zárt Ithaa étterem három 5 m széles és 125 mm vastag üvegboltívből áll. Mivel az Ithaa az óceán fenekén helyezkedik el, így apály idején 1 méterrel, míg dagály esetén pedig akár 2 méterrel is a tengerszint alá kerül. Az étterem belseje mindössze 9 m hosszú és 5 m széles, de a mindössze 12 férőhelyes étteremben igazán maradandó kulináris élményt lehet szerezni. A vizaalatti étterem ugyanis nem csak az extrém környezete miatt mondhatja elsőnek magát, hanem a konyhája miatt is: az Ithaa ugyanis az első és egyetlen olyan étterem a világon, ami a maldív konyhát és a különböző helyi fűszereket, ízeket, hagyományos főzési módszereket ötvözi egyéb nyugati ételekkel, hogy egy abszolút új főzési stílust hozzon létre. A vendégeket egy 23 különféle ételből összeállított, 4 fogásos menü várja; a tengeri halaktól kezdve a szőlőn, mandulán és sáfrányon át a maldív banánig és a chillis, őrölt bazsalikomos mascarponéig.
Ráadásul a pazar ételek mellett most már tenger alatti hajókázás is szerepel a világ első tengerfenékre telepített éttermének a kínálatában. A partról egy fedett lépcsőn át megközelíthető étterem ugyanis a közelmúltban új szolgáltatással gazdagította menüjét: a négy-, illetve hatfogásos gasztronómiai csemegékkel eltelt vendégek félórás tengeri sétát tehetnek a háromszemélyes Nemo tengeralattjáró fedélzetén. A kis jármű harminc méteres mélységbe képes levinni az érdeklődőket, akik a tengeralattjáró testéből kiemelkedő három plasztik burából szemlélődhetnek. Ráadásul a Conrad Rangali Island Maldives Hotel vendégei még tovább fokozhatják az élményeket: akik meg tudják fizetni, azok akár egy egész éjszakát is eltölthetnek a víz alatt. Ehhez nem kell mást tenni, mint megvásárolni a hotel speciális csomagját, amely által a 12 férőhelyes Ithaa étterem egy éjszakára egy kétágyas lakosztállyá alakul át. Ebben az álomkörnyezetben a személyzet ágyba hozza a reggelit, hogy a vendégek ébredés után necsak a tengeri élővilág látványában, hanem a napfelkeltében is gyönyörködhessenek.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez