A tönkölybúza jótékony hatásai - Recepttel
Sokan állnak se veled-se nélküled kapcsolatban a tönkölybúzával. A rágósnak látszó, nagy búzaszemek elsőre nem is tűnnek igazán salátába való ínyencségnek. Pedig mennyivel egészségesebb és finomabb, mint elsőre gondolnánk! Meg egyébként is: karácsony előtt nem árt kicsit vigyázni a vonalainkra.
A tönkölybúza a pázsitfüvek családjába, a búza nemzetségbe tartozó gabonánk. Több mint 10 ezer éves faj, amely Délnyugat-Ázsiából került Európába, és mintegy 8000 éve a Kárpát-medencébe. Áldásos egészségi hatásainak nagy hagyományai vannak. Közel 20%-át értékes fehérje alkotja, ami a ma termesztett búzafajtáknak majdnem a duplája, de könnyebben emészthető. Napi 15-20 dkg tönkölybúza fogyasztása ajánlott. Természetesen rostokban, kalciumban, és magnéziumban sem szenved hiányt, sőt, a B12- kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport. A tönkölybúzából általában kitűnő minőségű péksüteményeket, kelt tésztákat, kenyereket sütnek, de mi most egy salátareceptet mutatunk be. Az alapvető összetevők a sült édesburgonya, a hámozott sárgarépa, a kockára vágott alma és tisztes mennyiségű zöldség. Utóbbi lehet saláta, kelkáposzta, kelbimbó – amit csak szeretnénk, külön-külön, vagy akár együtt is. Mellékesen jegyzem meg, hogy a javaslat úgy szól: legalább 2 napig tároljuk a hűtőben a hozzávalókat, mielőtt nekifogunk a főzésnek, a zöldségek állaga miatt. De ha jól csinálunk mindent, akár egy hétig is eláll utána a hűtőben. Édes, sós, ropogós, mogyorós, csupa rímelős szót ehetünk vacsorára, ha ügyesek vagyunk. Egészséges, finom, könnyed – mi kell még? Szerintem érdemes kipróbálni ezt a furcsa receptet, főleg így karácsony előtt. Könnyed vacsorának, vagy akár előétel gyanánt is tökéletes fogás lehet. Egyébként is, ennek a verziónak olyan szép színei és textúrája van, hogy kár lenne kihagyni. Szóval kis kukták: hajrá!
Tehát, következzék a házi tönkölybúza saláta receptje, kb. 4-6 főre:
Hozzávalók:
1 csésze főtt tönkölybúza
1 édes burgonya, kockákra vágva
néhány levél kelkáposzta, apróra vágott vagy szakított
2-3 csésze zöldsaláta
1-2 sárgarépa, szalagokra hámozva
1 alma, kockára vágott
néhány retek, szeletelt
kis marék apróra vágott petrezselyem
1/2 csésze apróra vágott és pirított mandula
Az öntethez (melynek neve alma cider dijon vinaigrette):
1/4 csésze olívaolaj
2 evőkanál almaecet
1 teáskanál dijoni mustár
opcionális: 1/2 teáskanál juharszirup vagy egy nagyobb méretű narancs
só és bors, ízlés szerint
Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 400 fokra. Dobjuk bele a kockára vágott édesburgonyát olívaolajjal, sóval és borssal. Addig süssük, amíg aranybarnára nem pirul: ez kb. 35 perc. Ha ez kész, adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Egy nagy tálban passzírozzuk egy kicsit a kelkáposztát, majd adjuk hozzá a tönkölybúzát, és keverjük össze. Ezután hozzáadhatjuk a maradék összetevőket is, annyit, amennyi tetszik. A végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez