A tökéletes vasárnapi ebéd
A hazai háztartások zömében vasárnap húsleves és rántott hús kerül az asztalra, és ez tényleg nem sztereotípia. Én sajnos egyikért sem rajongok túlzottan (na jó, a leves azért jól szokott esni), úgyhogy ki kellett találnom a saját hétvégi menümet. Így alakult ki a zöldborsós töltött csirkecomb, és gratin burgonya, azaz tejszínes rakott krumpli.
Az egészben az a legjobb, hogy nem is bonyolult, ráadásul egyszerre is süthetjük a köretet a hússal. A csirkecombokat mossuk meg jól, törölgessük meg, és sózzuk, borsozzuk minden oldalát. Olajozzunk ki egy nagy tepsit, és fektessük bele az előkészített csirkéket. Most jön a töltelék. Ha friss májból készítjük, akkor süssük őket puhulásig, és majorannával fűszerezzük, ha nem, akkor vegyünk jó minőségű májast. Tegyük egy tálba, jöhet bele só, bors, majoranna, 2 kiskanál mustár, egy vöröshagyma reszelve, 1 előzetesen tejbe áztatott és jól kinyomkodott zsemle, 1 tojás. Végül jöhet bele a zöldborsó, amit előzetesen készre főztünk forró, sós vízben. Jól dolgozzuk össze a tölteléket, és kézzel tömködjük a csirkék bőre alá. Toljunk hátra is belőle, de figyeljünk arra, hogy az elején ne türemkedjen nagyon ki, mert sülés közben akkor ki fog folyni. Fedjük le alufóliával. 180 fokos sütőben kb egy óra kell neki, félúton levehetjük a fóliát, hogy szépen megpiruljon.
A burgonyát hámozzuk meg, és nagyon vékony karikákra vágjuk fel. Egy kisebb tepsit vajazzunk ki, szórjunk az aljára zsemlemorzsát, és kezdjük el kirakni az alját szépen a krumpli szeletekkel. Minden réteget sózzunk, borsozzunk és reszeljünk rá szerecsendiót. A tejszínt a tejjel és a tojással keverjük ki, és minden réteg közé öntsünk egy keveset. Egy réteg krumpli legalább 2-3 lerakás krumplit jelent, mivel nagyon vékony. Ha marad, akkor a tetejét is kenjük le a tejszínes-tojással, majd fóliával befedve toljuk a sütőbe. Fél órát süssük lefedve, fél órát nélküle, azonos hőfokon, mint a csirkét.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez