A tökéletes téli édesség: gőzgombóc recept
A télről és a havas tájról sokaknak a sportolási lehetőségek, leginkább a síelés juthat eszükbe, amiről meglehetősen egyszerű dolog a meleg hüttékre asszociálni, ahol megpihenhetünk két lesiklás között. Ilyenkor nagyon jól esik egy nagy bögre tea vagy forró kakaó, viszont az abszolút kihagyhatatlan étel, amit ilyenkor mindenképpen meg kell kóstolnunk, az a gőzgombóc. A következő receptet ajánljuk mindazoknak, akik már túl vannak az idei síelésen, és visszasírják azt, illetve azoknak is, akik nem szeretnének kimozdulni a meleg otthonukból, viszont szívesen megkóstolnák ezt a finom édességet.
Gombóchoz:
500g búzaliszt
7g szárított élesztő
1 mokkáskanál só
65g cukor
70g vaj
2,5dl meleg tej
1 tojássárgája
1 tojás
0,5 citrom leve
½ teáskanál vanília aroma
Az összetevőket egy keverőtálban alaposan dolgozzuk össze. Az élesztőt nem kell külön felfuttatni, nyugodtan adjuk a többi összetevőhöz, a meleg tejet is öntsük hozzá. Miután összeállt a tésztánk, tegyük letakarva meleg helyre, és hagyjuk egy órán át kelni.
Töltelékhez:
300g szilvalekvár
1teáskanál rumaroma
A lekvárt keverjük el, hogy egyszerűbb legyen vele dolgozni, adjuk hozzá a rumaromát. Miután a tészta 1 órát állt, helyezzük lisztezett deszkára és osszuk 10 részre. A tésztákat kicsit nyújtsuk ki és formázzuk, majd töltsük meg a szilvás töltelékkel, és formáljunk belőlük gombócokat. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, majd a gombócokat helyezzük tésztaszűrőbe, amit tegyünk a vízgőz fölé.
Tálaláshoz:
- 150g mák
- Porcukor
- Vanília öntet
A gőzölt gombócokat tálaljuk vanília öntettel, melyre szórjunk porcukros mákot.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez