A szezon kedvence: epres-vaníliás pite recept
Az eperszezon azt jelenti, hogy ezt a csodás gyümölcsöt minden mennyiségben használhatjuk sütikhez, készíthetünk belőle szörpöt, krémlevest vagy éppen lekvárt. Mi ezúttal egy isteni epres-vaníliás pite receptet hoztunk, amely tökéletes választás lehet például, ha még nincs ötleted, hogy a vasárnapi ebédnél mi legyen a desszert.
Hozzávalók:
Tésztához:
1 tojássárgája
6g sütőpor
5g vaníliás cukor
13 dkg margarin
20 dkg liszt
8 dkg cukor
1,5 ek tejföl
fél citrom reszelt héja
tojásfehérje a pite lekenéséhez
A tészta hozzávalóit öntsük egy nagy keverőtálba, majd gyúrjuk össze. Ezt követően egy piteformát béleljünk ki sütőpapírral, és kenjünk ki margarinnal. A tésztát úgy nyújtsuk ki, hogy miután belerakjuk, az egész formát kitöltse, szurkáljuk meg villával. 180 fokon süssük 20-25 percig.
Kép: Pexels
Epres réteg:
35 dkg eper
3 ek. cukor
1 púpos teáskanál étkezési keményítő
negyed citrom reszelt héja
Az epret daraboljuk fel, majd a többi hozzávalóval egy tegyük egy lábasba, és főzzük addig, míg fel nem oldódik benne a keményítő. Arra vigyázzunk, hogy kevergetés közben az epret ne törjük össze.
A vaníliakrémhez:
10g vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3 dl tej
7 dkg cukor
3 dkg liszt
Egy tálban keverjük homogén állagúra habverő segítségével a lisztet a tojássárgákkal és 1 dl tejjel. A maradék tejet kezdjük el melegíteni a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor felforr a cukros tej,adjuk hozzá a tojásos keveréke, fokozatosan, folyamatosan adagolva, majd főzzük addig, míg puding állagúvá válik. Ezt követően vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni.
Miután minden összetevő kihűlt, kanalazzuk a vaníliás krémet, majd pedig az epres réteget a pitére. Ezt követően tegyük hűtőbe pár órára, majd tálalhatjuk is!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez