A rohanó világ: A gyorséttermi ételek káros hatásai
A modern világban mindenki siet, rohan, így sokszor nincs idő rendes, egészséges ennivalót fogyasztani. Ezért sokan választják a gyorséttermeket – köztük időnként én is. De ezek a percek alatt elkészült ételek bizony rengeteget ártanak a szervezetünknek. Hiszen gondoljunk csak bele – milyen lehet a minősége annak a tápláléknak, ami néhány perc alatt elkészül?
Tele vannak zsírral, koleszterinnel és kalóriával. Finomságukat nem tápanyagértéküknek köszönhetik, hanem a bennük rejlő rengeteg ízfokozótól. Ez nagyon megterheli az emésztésünket, a belső szerveinket, és az ereinket. A rossz hír, hogy sajnos könnyen rá lehet szokni a gyorskajákra, és ugyanúgy függőséget tud okozni, mint például az alkohol, vagy a cigaretta.
Mint említettem, sok kalóriát tartalmaznak. Vegyük alapul az egyik legnépszerűbb gyorsétterem kínálatát: kettő vagy három szendvics, és egy adag sültkrumpli fedezi az egész napi kalória bevitelt, ami 2000 kalóriának felel meg. Ez elég is ahhoz, hogy jól lakjunk, ám hamar újra éhesek leszünk, ugyanis nem vittünk be semmi olyat a szervezetünkbe, ami hasznos lenne. Nem beszélve arról, hogy hízlalnak is.
Megdöbbentő tény, hogy ezek a hamburgerek nem bomlanak le hosszú évek után sem. Egy chicagoi srác vett egy hamburgert még 1989-ben, ami azóta is ugyanabban az állapotban van, mint amilyenben a vásárlás idején volt. Még csak penész sincs rajta – gondoljunk csak bele, egy kenyéren már 7-8 nap után felüti a fejét… Hogy mi ennek az oka? Az összetétel. Rengeteg nátriumot használnak a tartósítás érdekében. Ezenfelül hozzáadnak cukorszirupot, szójabab olajat, gipszet és mészkövet is. Ezek cukorbetegséget, szív – és érrendszeri megbetegedéseket okoznak hosszútávon.
Ezenfelül napvilágra került, hogy bizonyos éttermek ammónia oldatban mossák a marhahús zsíros részeit, ezzel téve ehetővé az egyébként emberi fogyasztásra alkalmatlan részt. Így ráadásul ammónia-hidroxid is van ezekben az ételekben.
Azt javaslom, hogy ilyen helyekre csak a legvégső esetekben üljetek be enni. Ha nincs sok időtök enni, inkább vásároljatok egy gyrost – persze nem akárhonnan. Kizárólag hiteles helyről vegyetek! Normális gyrosozóban természetes alapanyagokból készül minden, így nyugodtan fogyaszthatjátok.
Fő az egészség!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez