A rettegett koleszterin
„Magas a koleszterinszintem” – halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert szednek. De valóban van kapcsolat az étkezéssel szervezetbe vitt koleszterin és a szívbetegségek között? A koleszterinszint csökkentése más módszerekkel is lehetséges. A kérdéskört Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal beszéltük meg.
Sok embernek okoz manapság problémát a koleszterinszintje. Mióta csak megállapították náluk a kelleténél magasabb értéket, igyekeznek az élelmiszereket eszerint válogatni, olyasmit nem fogyasztani, melyben sok a koleszterin, növeli a koleszterinszintet – ami kényelmetlen, kellemetlen, és gyakran magasabb költséggel is jár.
Emellett szorgalmasan szedik gyógyszereiket a koleszterinszint csökkentése céljából, hiszen úgy vélik, azt csak így lehet biztonságosan kordában tartani. Nem újdonság, sokszor hallhattuk, hogy a vérsavóban mérhető, megnövekedett koleszterinszint, illetve annak egyik frakciója, az LDL koleszterin emelkedett szintje növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nagyobb eséllyel alakul ki szívinfarktus, agyi infarktus, agyvérzés.
Csak a sok zöldség és gyümölcs?
Van, aki 20 éve él koleszterincsökkentővel és diétával. Mégsem fordult meg a fejében, hogy ez nem feltétlenül szól örökre, esetleg másként is lehetne. Nos, egy amerikai szakértői anyag, melyet az USA egészségügyi kormányzatának táplálkozás-egészségügyi szakértői készítettek 2015 februárjában, egyértelműen leszögezi, hogy a koleszterin esetén a túlzott fogyasztás nem jelent veszélyt - a bizonyítékok alapján a szívbetegségek és az étkezéssel magunkhoz vett koleszterin között nincs kapcsolat.
A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága szerint napi 3-5 csésze kávé, azaz 400 mg koffein része lehet az egészséges étkezésnek, sőt csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.
Azt sem javasolják, hogy 1500 mg-ra mérsékeljük a sófogyasztásunkat – csupán azoknak célszerű, akiknek magas a vérnyomása, cukorbetegek vagy vesebajban szenvednek.
A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása előnyös, vagy hogy célszerű alacsony zsírtartalmú ételeket enni, növelni a hüvelyesek, csonthéjasok fogyasztását, ám kerülni a vörös húsok, feldolgozott hústermékek, a cukor, a finomított liszt bevitelét.
Arra is rámutat, hogy kávét mérsékelt mennyiségben lehet inni, és a szervezetbe bevitt koleszterin mennyiségét sem korlátozzák. Bizonyítékok támasztják alá azt, hogy egyes élelmiszer-csoportokat felesleges száműzni az étkezésből, ahogyan eddig tettük. Csupán egyfajta diétás módszert követni sem szükséges.
De hogyan csökkenthető a koleszterinszint?
De akkor mi a helyzet a koleszterinszinttel? Mit tehetünk vele, hogyan csökkenthetjük? A diéta ezek szerint nem vezet eredményre – jobb, ha az élelmiszerek széles választékát rugalmasan kombináljuk, ezáltal biztosítva az egészséges táplálkozást.
A koleszterinszint akkor emelkedik a szervezet sejtjeiben, amikor a homocisztein aminosav származék szintje is emelkedik. Ha ez nő, akkor a koleszterinszint is növekszik – a homocisztein (Hcy) szintjét egyszerű laborvizsgálat kideríti.
Az elmúlt években kiderült: ha a szervezet sejtjeiben túlságosan alacsony a központi szerepet játszó B12 és B9, azaz folsav szint, megváltozik a sejt normál működése, túl sok Hcy képződik, növelve a koleszterin szintjét.
Egy, 2010-ben megjelent, nagy lélegzetű finnországi tudományos vizsgálat egyértelműen bebizonyította az összefüggést az aktivált B12 szint és a szellemi teljesítőképesség között: Alzheimer-szindrómás betegek 20-25 évvel korábban levett vérmintáiban, savóiban lényegesen kevesebb volt az aktivált B12-szint, mint a későbbiekben szellemileg nem leépült társaiknál.
Ha tehát valakinél idősebb korban alacsony a B12 szint, gyakran láthatók nála a szellemi leépülés jelei. A vitaminraktárak „visszatöltése” azonban jótékonyan hat a szellemi teljesítőképességre.
Mára az is világosnak látszik, hogy ahogyan idősödünk, úgy csökken a testünkben az ún. aktív B12 és folsav (B9) szint, így megnő a homocisztein szint és a koleszterin szintje.
Nem meglepő hát, ha jelentős eredmények érhetőek el azzal, hogy visszapótoljuk a vitamint, melyből hiány keletkezett.
Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy ha ilyenkor magunkhoz veszünk B12 vitamint illetve folsavat (B9), megtörténik a visszapótlás, a sejt anyagcsere-folyamatai helyreállnak, lecsökken a Hcy szint és a koleszterinszint is normalizálódik.
Vitaminokkal és mozgással a magas koleszterin ellen
Vagyis, mint annyi esetben, itt is lehetőség van arra, hogy egészséges életmóddal magunk kezeljük a problémánkat. Módunk van a vitamin visszapótlásra, vitaminokkal és a testmozgással hatékonyan felvehetjük a harcot a koleszterin ellen! Így nemcsak gyógyszerrel, hanem alternatív módszerekkel is élhetünk – természetes úton csökkentve a koleszterinszintet. Ráadásul ebben az esetben mellékhatásoktól sem kell tartani.
S ha mindez még nem lenne elég, a B12 vitamin visszapótlásának egyéb kedvező hatásai is vannak. A szellemi teljesítőképességet növeli – így csökken egyes, időskorban jellemző betegségek kialakulásának valószínűsége, de az időskori szembetegségek, mint például a makuladegeneráció előfordulásának esélye is.
Adjunk egy esélyt a vitaminoknak, az egészséges életmódnak!
Forrás: drbezzegh.hu
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez