A mediterrán étrend térvesztése
A mediterrán konyha jó hírnevéhez nem méltó az a változás, amely a déli étkezési szokásokban tapasztalható. Egy felmérés szerint a mediterrán országok lakói fogyasztják a legtöbb zsíros ételt.
Az étkezési szokásokat több évtizeden keresztül vizsgáló kutatók felfedezték, hogy a mediterrán térség lakói egyre több húst esznek, mi több, ők fogyasztják világszerte a legtöbb húst illetve előre elkészített, magas zsírtartalmú ételeket. Josef Schmidhuber szerint a mediterrán étrend egyre zsírosabbá, sósabbá és cukrosabbá vált az elmúlt évtizedekben. A felmérések szerint a spanyolok a csúcstartók "zsírevésben".
Egy gazdasági felmérésben több ország lakosságának élelmiszer fogyasztását vizsgálták. Az eredmények a mediterrán étrend hanyatlását igazolták. Kiderült, hogy a Földközi-tenger országainak lakói, ha lassan is, de fokozatosan alakítják át táplálkozási szokásaikat. A hagyományos diéta fő alkotói a különféle zabpelyhek, gyümölcsök illetve zöldségek, a csonthéjasok, az olívaolaj és a hal. Josef Schmidhuber, a Nemzetközi Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közgazdászának beszámolója szerint, az egészséges életmód átütő ereje ebben a mediterrán típusú étrendben már nem demonstrálható. A mediterrán étkezési szokásokat ugyanakkor hasznosnak tartják az ízületi gyulladásokra, az Alzheimer kórra, a magas vérnyomásra, valamint az általános szívproblémákra és a cukorbetegségre éppúgy, mint az asztmára, a tüdőbetegségekre és az allergiára.
De legalább egyre több zöldséget és gyümölcsöt eszünk! 40 éve még csak 6 ország lakói fogyasztottak 40 dkg zöldséget és gyümölcsöt naponta, és a legtöbb nemzetközi adat azt mutatta, hogy az európaiak nem esznek 20 dkg zöldségnél és gyümölcsnél többet. Napjainkban már az összes európai ország túllépte ezt az értékhatárt. Ezzel párhuzamosan az olívaolaj fogyasztás is jelentősen emelkedett. Főként a spanyolok és az olaszoélvezhetik az olívában lévő telítetlen zsírsavak pozitív élettani hatásait.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez