A mascarpone dicsérete
Tény, hogy még a light verzió is igen magas kalóriatartalmú, de kit ne csábítana el időnként a mennyei fehér krémsajtcsoda.
Három recepttel készültünk, egy előétellel, egy főétellel és egy desszerttel, hogy ne csak a tiramisú legyen az egyetlen kiutad, ha találsz egy dobozzal a hűtődben ebből a lombard sajtkészítményből.
Mennyei zöldséges-mascarponés mártogató
Mindenhez finom, ami ropogós: sült zöldségekhez, pirítóscsíkokhoz, grissinihez, tortilla chipshez.
Hozzávalók:
• 250 g mascarpone
• 100 g gorgonzola sajt
• 2 ek. tejföl
• őrölt dió
• őrölt bors
• só
• 1 gerezd zúzott fokhagyma
Keverd össze az összes hozzávalót és tedd legalább 2 órára a hűtőbe a masszát. A gorgonzola karakteres íze és a dió elvegyül a mascarponéval, így nem lesz olyan vad gorgonzolás, épp csak amennyire kell.
Lazacos spenótos mascarponés lasagne
Vannak bevált párosítások, ilyen a mascarpone és a spenót egyesülése is. Ha még a lazac is társul hozzájuk, kész íz orgiát alkotnak.
Hozzávalók:
• 500 g mascarpone
• 1 tasak sáfrány
• 4 cl tej
• 40 dkg lazacfilé
• 1 csomag lasagne tésztalap
• 2 fej mogyoróhagyma
• 500 g spenót (legjobb frissen, de a mélyhűtött paraj is remek)
• 1 citrom
• 1 doboz hámozott, darabolt paradicsom konzerv
• olívaolaj
• 50 g parmezánforgács
• só, bors
Keverd össze a mascarponét, a sáfrányt és a tejet. Vágd apró kockákra a mogyoróhagymát, pirítsd meg egy kis olívaolajon, majd tedd rá a lazachúst és főzd olyan puhára, hogy szét tudd morzsolni. Egy jénai tálba tedd be az első réteget, amely tészta lesz, majd jön a mascarponés krém, rá a morzsolt lazacdarabkák, egy kis paradicsompüré, és pár parmezánforgács. Aztán kis só és bors. Ezek után jön a második réteg lasagne tészta, rá a citrommal ízesített spenótlevelek, megint a mascarponekrém, majd a lazacok és így tovább az utolsó réteg mascarponéig. A krémre még reszelhetsz sajtot, de anélkül is őrült finom lesz. Süsd 30 percet 220 Celsius fokra előmelegített sütőben. Extra tipp: római tálban készítve még finomabb!
Erdei gyümölcsös mascarpone pohárkrém
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető és a házibulik sztárja lehet.
Hozzávalók:
• 250 g mascarpone
• 20 g porcukor
• 3 tojásfehérje
• 1 citrom reszelt héja
• 4 cl rum
• 500 g tetszőleges bogyósgyümölcs (bár barackkal, naranccsal, sárgadinnyével is isteni!)
• Mentalevelek a díszítéshez
Mosd és szárítsd meg a gyümölcsöket. A mascarponét addig keverd a cukorral, a tojásfehérjékkel, a rummal, amíg krémes, habos állagot kap. Szórd bele a reszelt citromhéjat is. Keress 4 desszertes kelyhet vagy poharat, pakolj az aljába a gyümölcsből, majd halmozz rá a mascarponés krémből és a tetejére megint a gyümölcsből. Hagyd a hűtőben állni kb. 1 órát és szervírozás előtt tűzz a gyümölcsök közé egy mentalevelet.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez