A mandulaliszt 5 hihetetlen előnye
Ha lisztről van szó, az ember automatikusan a búzalisztre asszociál. Ma már azonban többféle, egészségesebb lisztfajta létezik, amelyek közül egyik a mandulaliszt. Amellett, hogy finom és egészséges, megannyi előnye ismeretes, ezekről olvashattok alább!
A mandulaliszt szénhidrát-, és cukortartalma is alacsony, rostokban és fehérjében gazdag, gluténmentes csodaétel. Remek vas-, magnézium-, riboflavin-, kálium-, E vitamin- és kalciumforrás. Akár a számodra megfelelő diétát keresed, akár egészséges életmódra váltasz, a mandulaliszt beépítése az étrendedbe csakis jótékony hatással lehet szervezetedre.
Gluténmentes.
A liszt egyéb megfelelőivel ellentétben, a mandulalisztet azok is fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek vagy kontroll alatt tartják a glikémiás indexüket.
Tápanyagokban gazdag.
A mandulaliszt egyedülállóan gazdag makrotápanyagokban: tökéletes forrása szénhidrátnak, fehérjének, és zsíroknak. Negyed csésze mandulaliszt 4,6 gramm szénhidrátot, 5,2 gramm fehérjét, és 3 gramm telítetlen zsírt tartalmaz. A szénhidrát gondoskodik az agy energiaellátásáról, a fehérjének fontos szerepe van a sejtnövekedésben, a telítetlen zsírok pedig omega-3 és omega-6 zsírsavak biztosítanak, amik egyaránt jók a szívnek és az agynak.
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A mandulaliszt tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például az E vitamin, a vas, a magnézium, a kalcium, vagy a kálium. Az E vitamin egy fontos antioxidáns, amely segít megelőzni a sejtkárosodást, és csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Míg a kalcium a csontok és fogak egészségéhez elengedhetetlen, addig a kálium a vérnyomás szabályozását segíti. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden, amire szükséged van megtalálható a mandulalisztben. Csupán jó tudni, hogy mit viszel be a szervezetedbe.
Jól kombinálható egyéb egészséges hozzávalókkal.
Gyümölcsökkel, zöldségekkel, tojással, kókusztejjel, mézzel, szárnyasokkal, hallal, kukoricával, vagy épp babokkal. Helyettesítsd a búzalisztet mandulaliszttel a muffinokban, vagy akár a kenyérben, nem fogod megbánni.
Otthon is előállíthatsz mandulalisztet.
Az érzés, hogy tudod, teljesen organikus mandulalisztet használsz a házi koszt elkészítéséhez, megéri az idő és energiabefektetést. Mindössze annyi a dolgod, hogy hámozott mandulát teszel az őrlőgépbe, és addig őrlőd azokat, amíg porállagú, selymes lisztet nem kapsz. A mandulaszemeket legegyszerűbben úgy lehet meghámozni, ha forró vízbe teszed őket, és egy percig ázni hagyod. Ezután tedd őket erős nyomású hideg víz alá, majd hagyd őket megszáradni.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez